Arap Baharı Nedir? Arap Baharı Nasıl Başladı?
Arap Baharı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde gerçekleşen isyanların genel tanımlanma şeklidir. Asıl başlangıç noktası ise, Tunus’ta diplomalı bir seyyar satıcı olan Muhammed Bouazizi’nin zabıtalar tarafından tezgahına el konulması sonucu 17 Aralık 2010’da kendisini valiliğin önünde yakması olarak gösterilir. Bu olay çok ses getirmiş ve önce Tunus olmak üzere zamanla tüm Arap ülkelerine yansımış bir trajedinin başkaldırısıdır aslında. Tunus’ta yaşanan bu olay Yasemin devrimi olarak adlandırılmıştır. Zamanla diğer ülkelere de sıçrayan bu isyanların tüm Arap ülkelerinde yaşanmasına verilen ad ise Arap Baharı olarak bilinmektedir. Diğer bir değişle yüzyıllardır süregelen Arap ülkelerindeki diktatöryel rejimlere halkın isyan etme şeklinin bir yansımasıdır.
Arap Baharı Nasıl Başladı?
Arap Baharının ortaya çıkması sadece Bouazazi’nin kendisini yakmasına bağlı değildir. Bu olay yıllardır Arap ülkelerinde birikmiş ve patlamayı bekleyen, başta tarihi, ekonomik, siyasi ve sosyal olmak üzere birçok nedene dayanmaktadır. Tarihsel sürece baktığımızda Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da bulunan birçok devletin kendi iradeleriyle değil, Avrupalı ülkeler tarafından kurulmuş olmaları ve yüzyıllardır uğradıkları kapitülasyonlar, aşağılanma ve kandırılmışlık duygusu sonucu meydana gelmiş olduğu görülmektedir. Sosyal açıdan ise, insanların mevcut iktidar tarafından baskıcı ve yozlaşmış bir yönetime maruz kalmaları verilebilecek en iç karartıcı bir örneğidir.
Arap Baharının Sonuçları
Arap Baharının sonuçları hakkında kısa bilgi vereceğiz. 2010’da ortaya çıkan ve kısa sürede neredeyse Ortadoğu’nun tamamını kapsayan Arap Baharı, isyanı başlatanların amacına ulaşmasıyla yani mevcut ülkelerdeki yönetim değişiklikleriyle sonuçlanmıştır ve bir direniş daha haklı olarak sonuç vermiştir.
Arap Baharı Türkiye'yi Nasıl Etkiledi?
Arap Baharı, petrol fiyatlarının artmasına sebep olduğu için Türkiye ekonomisini makro seviyede olumsuz yönde etkiledi. Aynı zamanda Türkiye ekonomisi için fırsat maliyetlere yol açtığını ve dış ticaret açısından Arap Baharının olumsuz yönde etkisinin az olduğunu söyleyebiliriz.