Dolmalık Biber Nasıl Yetişir? Dolmalık Biber Nasıl Yetiştirilir?
Dolmalık biber nasıl yetişir? Sebze yetiştiriciliği her zaman merak edilen bir konudur. Bunun için ilk önce ılık ve sıcak mevsimlerin sebzesi olduğunu bilmeniz gerekir. Yetiştirme sürecinde aşırı sıcağa ihtiyaç vardır. Özellikle vejetasyon sürecinde sıcaklık 15 derece ve üzeri olmalıdır. Kısacası optimum sıcaklık 15 ile 26 derece olarak belirlenmiştir.
Dolmalık Biber Nasıl Yetiştirilir?
Dolmalık biber yetiştirmek için gerekli olan tek şey sabır dikkat ve doğru yetiştirme koşullarıdır. Dolmalık biber diğer biber çeşitlerinin çoğunluğu gibi sıcak ortamda yetişir bu nedenle kurak iklime sahip ülkelerde oldukça ünlü bir tarihe sahiptirler. Dolmalık biber fidelerinin yetiştirilmesine nereden başlanacağı ve ne sıklıkta sulanacağı gibi konulara hakim olmak bitkiyi kolay bir şekilde yetiştirebilmeyi sağlar. Dolmalık biber yetiştirmek için öncelikle biber tohumlarını temin edin. Biberlerin pek çok farklı çeşidi vardır ve bazıları yılın her döneminde bulunmayabilir.
Dolmalık biber tohumlarının hangi hafta ekilmesi gerektiğini belirlemek için yaşanılan yerin son donma tarihini hesaplamak gerekli 4 nokta yarım santimetre derinliği 3 biber tohumu Ekin. Tohumları ekmek için yoğurt kabı ya da daha büyük kap veya delik bir tencere kullanın. Çok fazla drenaja olanak sağlayabilen ince dokulu bir tohum karışımı kullanılmalıdır. Tohumları nemli olana kadar sulamak gereklidir. Tohumların en az 20 derecelik bir odada tutulması önemlidir. Biber tohumlarının çimlenmesi sıcaklığa bağlıdır. Evinizde iyi güneş alan ve sıcaklığı en az 20 santigrat olan bir bölüme biber tohumlarını yerleştirin. Büyüyen bitkiler güneş ışığına maruz bırakılmalıdır noktası saksılara ekilen fidanlar gün boyunca ışığı ve sıcaklığı emmelidir. Bu nedenle güneye bakan bir pencere pervazına konumlandırılmalıdır. Dolmalık biberlerin günde en az 5-6 saat güneş ışığı alması gereklidir.
Bahçeye Dolmalık Biber Ekimi
Dolmalık biberleri bahçenize ekmek için sezonda doğru zamana kadar beklemeniz gereklidir. Havaların ısınmaya başlamasından ve son don tarihinden hemen sonra dolmalık biberler ekilmelidir. Daha sıcak bölgelerde ise genellikle maddi ya da Nisan aylarında Ekim yapılması uygundur. Kalıcı kış sıcaklıklarının olduğu bir yerde ikamet ediyorsunuz biberleri dikmek için yaza kadar beklemelisiniz. Dolmalık biberleri bahçenizin açık ve güneşli bir alanına ekmelisiniz. Doğrudan güneş ışığı alan bir yer seçmeniz bitkinin daha iyi yetişmesi açısından oldukça önemlidir. Dolmalık biberleri ektikten sonra düzenli olarak sulamalısınız. Bitki olgunlaşmaya başladıkça ve kökleri güçlendikçe sulama sıklığına azaltabilirsiniz. Yeteri kadar büyüyen dolmalık biberler kazıklar ve sırıklarla desteklenmelidir. Biberler büyüdükçe meyve ağırlaşır ve sapı zorlayabilir. Bu nedenle kazıklara bağlayarak bu durumu düzeltmeniz gerekir. Dolmalık biber ekimi hakkında bilgi edinmek için makalemizi sonuna kadar okuyunuz.