Trabzon Hurması Neden Dökülür? Trabzon Hurması Nasıl Kurutulur?

Trabzon hurması'nda tozlanma ve döllenme yetersizliği olduğunda dökülme meydana gelir.

Trabzon Hurması Neden Dökülür? Trabzon Hurması Nasıl Kurutulur?

Trabzon hurması neden dökülür? Tozlanma ve döllenme yetersiz olduğunda bu dökülmeler besin elementinin eksikliğinden dolayı kaynaklanır. Dolayısıyla beslenme yetersizliği sonucu dökülme meydana gelir.

Trabzon Hurması Nasıl Kurutulur?

Trabzon hurması nasıl kurutulur? Öncelikle Trabzon hurması renginden ne zaman hasat edebileceği anlaşılabilir. Hurmanın kabuk rengi sarıdan turuncuya döndüğünde ve meyve eti yumuşamaya başladığında hasat işlemi yapılabilir. Trabzon hurması hasat işlemi Eylül sonu ve Kasım ortasında yapılıyor. Meyve henüz rengi değişmişken fakat sert bir haldeyken toplanıyor. Eğer meyve buruk bir tadı sahipse yumuşaması bekleniyor.

Trabzon hurmasını toplarken meyvenin sap kısmını çanak yaprakların üzerinden makasla kesmeniz yeterli olacaktır. Çanak yaprağı olmayan meyveler yumuşama için bekletilme sırasında çürüyebiliyor. Eğer meyvenin sapı kısa ise bu durumda elinizle dikkatli bir şekilde koparmalısınız. Fakat bunu yaparken meyveyi zedelememeye Özen göstermeniz tavsiye edilir. Tüm bu püf noktalara dikkat edildiği sürece iyi bir Trabzon hurması yetiştirebilir ve verimli bir hasat elde edebilirsiniz.

Trabzon Hurması Nasıl Yetiştirilir?

Trabzon hurması yetiştiriciliği için Akdeniz’in kıyılarında Mart ayının ilk yarısında tomurcuklar kendini gösteriyor. Trabzon hurmasının çiçeklenmesi ise nisan ayı sonlarında görülüyor. Karadeniz’de ise Trabzon hurması çiçeklenmesi Mayıs ayının ortalarını buluyor. Trabzon hurmasının yetiştirilecek olduğu Toprak organik madde bakımından zengin iyi drenajlı orta ağır formda derin topraklardır. Toprağın ideal ph derecesi ise 6,5 ile 7 arasında olmalıdır. Trabzon hurması kireç oranı %20’nin altında olan topraklarda daha iyi yetişiyor.

Trabzon hurması türüne göre meyve verme süresi değişiyor. Örnek vermek gerekirse Fuyu adı verilen Trabzon hurması türü 2 yılda bir meyve verirken Hachiya adı verilen tür ise 4 yılda bir verime yatıyor. Trabzon hurması bahçesi yaparken geç erkenci ve orta çeşitlerinin kullanılması hasat ve pazar dönemini uzun tuttuğundan dolayı avantaj sağlıyor. Cennet elması adı da verilen Trabzon hurmasını yetiştirirken bahçede 8 ila 10 oranında tozlayıcı kullanılması gerekiyor. Tozlayıcı kullanmanın yanı sıra Trabzon hurması dikim işleminde dikim mesafesi 5x5 metre ya da 6x6 metre olarak ayarlanmalıdır. Eğer sık dikim yapmayı planlıyorsanız 2,5 x 2,5 metre sıra arası olmalı ve sıra üzeri mesafesi korunmalıdır.

Trabzon Hurması Nasıl Budanır?

Trabzon hurması yetiştiriciliğinde dikim işleminden sonraki 3 yılda şekil budaması yapılmalıdır. Yapılan şekil budamasında goble, doruk, palmet ve telli terbiye gibi sistemler kullanılır. Ülkemizde genellikle Trabzon hurması budama uygulamasında doruk dallı şekillendirme yapılıyor. Trabzon hurması ağacının büyüklüğünü kontrol almak ve erken dökümleri önlemek Ayrıca meyve kalitesini artırmak için oldukça önemlidir. Bunun için boğma ve bilezik alma gibi tekniklerden faydalanabilirsiniz.

Trabzon Hurması Nasıl Gübrelenir?

Trabzon hurması yetiştiriciliğinde önemli olan bir diğer husus da gübrelemedir. Gübreleme yapmadan önce gübre miktarının toprak analizi ve yaprak sonucuna göre belirlenmesi gerekiyor. Fakat ortalama gübreleme ihtiyacından bahsedilebilir. Trabzon hurması yetiştiriciliği yapılan arazilere 3 yılda Bir dekar başına 3 ila 4 ton olacak şekilde İyi yanmış çiftlik gübresi uygulaması yapılmalıdır.

Trabzon hurması azot ihtiyacı fazla olan bir meyvedir ve bunun için üçte biri erken ilkbaharda diğer kısmı ise ilkbahar ve Haziran dönemlerinde olmak üzere azotlu gübre verilmelidir. Fakat bilinçsiz ve gereksiz yapılan gübreleme meyvenin dökülmesine neden olur. Bununla birlikte doğru miktarın tatbik edilmesi de önem taşıyan bir husustur. Kasım ve Aralık aylarında ise fosforlu gübreleme yapılır. Bu sayede meyve tutumu kök gelişimi ve çiçeklenme desteklenir potasyumlu gübrelerde meyve kalitesini artırmak için kullanılan bir gübre çeşididir. Ağaçta potasyum eksikliği olması durumunda yaprak uçlarında ve kenarlarda sararıp kuruma ve meyve dökümü baş gösterir. Potasyumlu gübreler de fosforlu gübreler gibi Kasım ve Aralık aylarında uygulanır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar