Ergenliğin Sorunları ve Çözümleri? Erğenlik Döneminde Görülen Ruhsal Değişiklikler?



Ergenlik döneminde sorunları uzman psikologlar ile çözmelisiniz. Yanlış tepkiler daha farklı sonuçlar doğurabilir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Ergenliğin Sorunları ve Çözümleri? Erğenlik Döneminde Görülen Ruhsal Değişiklikler?

Ergenlik dönemi sorunları bazıları için ciddi boyutta olabilir. Bu süreçte ailelerin bilgili olması ve ergenlik döneminde olan çocuğuna daha sakin yaklaşması gerekir. İyi bir ebeveyn psikolog ile görüşerek etkili çözümler üretebilir. Erteleme eğilimi, öğrenme bozukluğu, dürtüsel davranış, amaçsızlık ve huysuzluk gibi sorunlar ortaya çıkar. Bazı ergenler evden kaçma, alkol ya da madde kullanma eğiliminde olabilir. Bu gibi durumlarda uzman bir psikolog yardımı alınmalıdır.

Ergenlik Döneminde Görülen Ruhsal Değişiklikler?

İnsan yaşamının en önemli süreçlerinden biridir. Bu süreçte yaşanan aile çatışmaları ve ergeninin birey olma serüveni son derece zorlu aşamalardan geçer. Gelişen bedenine odaklanmaya çalışan ergen, zihinsel ve ruhsal açıdan da denge problemi yaşamaya başlamıştır. Çok hızlı büyüyen kol ve bacaklarına adapte olmaya çalışan ergen, çevresi ile de kişilik çatışmalarına girebilmektedir. Ergenliğe girme alt sınırını on bir yaş ile başlatmak söz konusudur.

Yaklaşık yirmili yaşlara kadar bu süreç devam eder. Yaş ilerledikçe çatışmaların hızı azalarak devam ederken, yirmili yaşlarda bu süreç tamamlanacaktır. Büyümenin bittiği yaşlar, ergenliğin de bittiği yaşlardır. İçe kapanan, sürekli odasından çıkmayan ve otoriteye baş kaldıran ergen sahibi ebeveynler nasıl davranmalı?

Sakin ve Çatışmadan Uzak Bir Ortamın Tesis Edilmesi

Ailelerin her aşamada çocuklarının yanında olması ve anlayışlı bir üslupla yaklaşması önerilir. Bu yaşlarda gençlerin odalarından çıkmaması, fazla konuşmaması sıklıkla karşılaşılan durumlardır. Ailelerin baskı kurmadan yaklaşması, yalnız kalma ihtiyacına saygı göstermesi gerekir. Ailelerin çocuklarını spor, müzik ve çeşitli sanatsal aktivitelere yönlendirmeleri bu sürecin çok daha kolay şekilde geçmesini sağlayacaktır. Uzun süreli internet kullanımının önüne geçmek için ailecek alınan ortak kararlar da önem taşır.  Çeşitli hobilere yönlendirilmesi, grup etkinlikleri, ergenin sosyalleşmesi için de fayda taşır. Ergenliğin başlangıcı ve bitişi arasındaki bu süreç, onların okullara yerleştirme sınavlarının da yapıldığı dönemlerdir. LGS ile başlayan yarış maratonu üniversite giriş sınavları ile devam eder. Bu sürecin öğrencinin akademik başarısını etkilememesi için ders programlarının içinde gencin ilgisine yönelik aktivitelerin mutlaka yer alması gerekir.  

Ailede Demokratik Ortam

Ailede demokratik ortamın sağlanması oldukça önemli bir konudur. Ergen bireye karar alma sürecinde mutlaka söz hakkı tanınması gerekir. Sinirli olduğunda ailelerin çocukları ile tartışması önerilmez. Siniri yatıştıktan sonra sakince ve nedenler sunularak konunun anlatılması gerekir. Sigara ve alkol gibi madde bağımlılıklarına karşı ailelerin dikkatli olması, gerekiyorsa terapistlerden destek alınması önerilir. Ergen ebeveynlerin mutlaka çocuklarının arkadaşları ve onların aileleri ile tanışması önerilir. Ailelerin çocukların ilgi ve yetenekleri doğrultusunda meslek seçiminde yönlendirme yapması önerilir. 


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar