Ekolojik Köprü Nedir? Ekolojik Köprü İstanbul? Ekolojik Köprü Örnekleri?
Ekolojik köprü, dünyada olduğu kadar, ülkemizde de sıklıkla tercih edilen köprülerdendir. Alt ve üst geçitlerin ekolojik sisteme uygun şekilde yapılması, yaban hayatını da olumlu yönde etkileyecektir. Tarım ve hayvancılığın temel geçim kaynağı oluğu ülkemizde doğal hayatın korunması birincil öncelikler arasındadır. Göçmen kuşların belli mevsimlerde aynı göç yollarını izlemesi, teknolojik gelişmelerin de bu doğrultuda ayarlanmasını gerekli kılar. Alttan otoyolların imar edilirken, üst geçitlerin de tabii şekilde bırakılması, doğal hayatın sürekliliği için oldukça önem taşır. Hayvanların emniyetli şekilde geçtiği ekolojik köprüler, tarım ve hayvancılık son derece önemlidir. Günümüzde yol yapımında, söz konusu coğrafyanın ekolojik çeşitliliği ve geçim kaynakları da göz önüne alınır. Viyadükler, alt ve üst geçitler ile tüneller bu düşüncelere uygun şekilde imar edilir.
Ekolojik Köprü İstanbul?
Sayıları batılı ülkelerdekiler kadar çok olmasa da ekolojik köprüler ülkemizde de giderek artış göstermektedir. Bunlar arasında öne çıkanlar; İzmir ve Çeşme arasındaki otoban ile Tarsus Pozantı arasındaki otobandır. Tarsus Pozantı arasındaki Orman Ekosistem Köprüsü, Akdeniz’i İç Anadolu’ya bağlama özelliğindedir. Muhteşem bir coğrafyada yer alan köprüler, yol boyunca seyahat edenler için de keyifli zamanların geçirilmesini sağlar. Doğal hayatı bozmadan, bir ağ gibi iç kesimleri kıyı şeritlerine bağlayan otobanlar, hayatımızın ayrılmaz birer parçası konumundadır. Kuzey Marmara Otobanında da Uskumruköy Köprüsü de ekolojik köprülere verilecek bir başka güzel örneklerden biridir. İzmir Çeşme otoyolundaki ekolojik geçitlerin sayısının da gelecek zamanda artması beklenmektedir.
Güvenli Geçiş Güzergahları
Güvenli geçiş güzergahları olarak ta bilinen ekolojik köprü ve geçitler, yaban hayatı için büyük önem taşır. Büyük ve küçükbaş hayvan ölümlerini engellerken, aynı zamanda trafik kazalarının da önüne geçmektedir. Yaban hayvanlarının geçiş güzergahında olan yollarda kontrolsüz çıkan sürüler kazaların da başlıca sebepleri arasındadır. Bu kazaların önlenmesi, can ve mal kaybının önüne geçilmesi için hayvanların geçiş güzergahlarının bozulmaması önem taşır. Söz konusu yolların en doğal hali ile bırakılması, üst geçit ve viyadüklerle düzenleme yapılması gerekir. Artan çevre bilincine bağlı olarak ekolojik köprü sayıları da doğru orantılı şekilde artış ivmesi göstermektedir.