Bilim İnsanı Olmak İçin Ne Yapmalıyız? Bilim İnsanı Nasıl Olunur?
Avukat, mimar, mali müşavir, öğretmen... Bu mesleklerin her biri oldukça önemli ve gerekli olmalarına rağmen hiçbirisi bir bilim insanının dünya için yaptıklarını yapamaz. Bilim insanı olabilmek için her şeyden önce dünyayı değiştirebilme isteğinizin olması gerekir.
Örneğin son yıllarda Nobel ödülü alarak ülkemizi gururlandıran Aziz Sancar, DNA üzerinde yapmış olduğu çalışmalarla tıp alanında çığır açmıştır. Bilim insanı olmak için dünyayı değiştirme isteğinin yanı sıra güçlü bir merak duygusuna da sahip olmanız gerekir.
Bilim İnsanı Nedir?
Bilim denilen şeyin birden çok tanımı ve anlamı bulunur. Sözlük anlamı itibariyle evrende gerçekleşen bazı olayların bir kısmını ele alarak deneysel metotları kullanıp gerçeği bulmak anlamına gelir. Bilin insanları ise gerçek olana ulaşabilmek için değişik araştırmalar yaparak deneyleri bizzat yapan kişilere verilen bir unvandır. Yani bilim insanı ne iş yapar sorusuna “Sabah 9 akşam 5 çalışır” gibi gelişigüzel bir yanıt veremeyiz.
Nasıl Bilim İnsanı Olunur?
Bilim yasalarına uyarak düzenli ve tutarlı bilgilere ulaşmak isteyen herkes bilim insanı olabilir.
Herhangi bir konuda araştırma yapmak için üniversite mezunu olma şartı yoktur. Fakat araştırma yaparken gerekli olan teknik bilgilere üniversite kitaplarından ulaşıldığı için bilim alanında araştırma yapan bir insan, öğrenci olmasa bile bu kitaplardan faydalanmalıdır. Yani bilim insanı kimdir sorusuna cevap verecek olursak “Merak ettiği bir konu hakkında belirli bir deneysel metodu takip ederek araştırma yapan kişiye bilim insanı denir” cevabını versek yeterli olacaktır.
Bilim İnsanı Tam Olarak Ne İş Yapar?
Bilim insanlarının normal mesleklerde olduğu gibi bir görev alanı ya da sorumluluk sahası bulunmadığı için pek çok insan bilim insanı tam olarak ne iş yapar sorusuna bir cevap aramaktadır. Kurumsal nezaketle, iş hayatının getirdiği disipline uzaktan yakından bir ilgisi olmayan bilim insanları araştırma yaparak bazı konularda tüm insanlığa rehber olurlar.
Elbette bilim alanında araştırma yaparken de belirli bir disipline sahip olunmalıdır fakat burada bahsedilen disiplin sabah saat 9’da başlayan mesaiye yetişebilmek için en geç 8’de kalkmak değildir. Bir bilim insanı yeri geldiği zaman herkesten önce, sabahın ilk ışıklarından bile önce kalkar. Seher vakti ay çiçeklerinin vermiş olduğu tepkileri izlemek isteyen bir doğa bilimciyi düşünelim. Bizim için uyku zamanı olan gece vakti kalkarak, çiçekleri inceler.
Bilim İnsanı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı
Bir bilim insanı olabilmek için herhangi bir üniversiteden mezun olma gibi bir şart bulunmamaktadır. Ancak doğru bilgiye ulaşabilmek için akademik kitaplardan yararlanmak gerekir. O yüzden pek çok bilim insanı bir yandan araştırmalar yaparken öbür yandan akademik kariyer de yapmaktadır.
Size ilgi çekici gelen ve üzerinde araştırma yapmak istediğiniz alan hangisiyse o bölümde bir üniversite okuyabilir ve daha sonra akademik kariyerinizi başlatabilirsiniz. Bilim insanı olmak için hangi üniversite okunmalı ya da bilim insanı olmak için hangi derslerin iyi olması gerekir gibi soruların cevapları tamamen size bağlıdır. Eğer psikoloji alanında araştırmalar yapmak istiyorsanız eşit ağırlık öğrencilerini kabul eden psikoloji bölümünü, biyoloji alanı ilginizi çekiyorsa sayısal öğrencileri kabul eden biyoloji bölümünü okumalısınız.
Bilim İnsanları Ne Kadar Maaş Alıyor
Normalde bilim insanları herhangi bir maaş karşılığı çalışmazlar. Yaptıkları araştırmalar sonucunda elde ettikleri bulguların patentini alır ve daha sonra onların buluşlarını kullanan insanlardan bu patente dayanarak çok ciddi miktarlarda para kazanırlar. Ampulü icat eden Edison bu şekilde zengin olmuştur.
Ülkemizde bilim insanı denildiği zaman akla ilk olarak akademik alanda kariyer yaparak profesör unvanını almış kişiler gelir. Bilim insanları arasından profesörler çıkabilir fakat her profesör bilim adamı değildir. Çünkü bilim adamlarının bir görev alanı, sorumlu olduğu şeyler vardır.
Toplumda bilim adamı olarak kabul edilen profesörlerin maaşlarını bilim insanı maaşı olarak kabul edecek olursak, bir profesör aylık 10 bin lira civarında kazanmaktadır. Fakat verdiği hizmet süresi arttıkça profesör maaşı da buna paralel olarak yükselir. Ayrıca profesörler seminer ve konferans gibi etkinliklerden ek gelir yaratabilirler.
Not: Burada Verilen Bilgiler Tamamen Bilgilendir Amaçlıdır ve Maaş Bilgiler Ortalamalar Baz Alınarak Verilen Bilgilerdir Kesinlikle Net Maaş Bilğisi Değildir.