Kalorifer Petekleri Neden Isınmaz? Kalorifer Petekleri Neden Pencere Önüne Konur?
Kalorifer petekleri neden ısınmaz? Çoğu insan kış mevsimi yaklaşırken bu soruya yanıt arıyor. Öncelikle kalorifer peteklerinin ısınmanın bazı sebepleri vardır. Bunlar;
- Kombi pompasının yetersiz olması,
- Tesisat borularının ters bağlanması,
- Petek içerisinde tıkanıklık olması,
- Tesisat borularında tıkanıklık olması,
- Peteklerde hava olması,
Kışın soğuk havalarda kullanılan kalorifer peteklerinden en iyi ısı verimini almak için Petek temizliğinin periyodik olarak yapılması son derece önemli bir noktadır. Günümüzde hemen her evde kalorifer petekleri ısınmak amacı ile kullanılıyor. Kalorifer petekleri evde en fazla kirlenen ve toz tutan ekipmanlar arasında yer alıyor. Kalorifer petekleri kirlendiği zaman az ısı yayıyor. Bu nedenle kalorifer petekleri için sıklıkla bakım gereklidir. Kalorifer peteklerinin düzenli olarak temizlenmesi hem sağlık açısından önemlidir hem de verimli ısınma açısından gereklidir.
Kalorifer Petekleri Neden Pencere Önüne Konur?
Pencere ve kapı gibi alanlar ısı kaybına neden olur. Bu yüzden kaloriferler pencere önüne konur. Pencereden gelen soğuk havayı kesmeye yarayan radyatörler, pencere kenarları veya önüne yerleştirilir.
Petek Temizliği Nasıl Yapılır?
Petek temizliğini yapmak için ihtiyacımız olan malzemeler İngiliz anahtarı, elektrikli süpürge verisi Gül tornavida, pense, kova, kullanmadığınız bir havlu ve örtü, bulaşık süngeri, çamaşır suyu, yüzey temizleyici ve boya. Kalorifer peteklerinizi temizlemeden önce petekleri kapattığınıza emin olun nokta bu sayede ısı ve su akışı kesilir. Çalışır haldeki kalorifer peteği daha fazla toz çekeceğinden dolayı bunun önüne geçmiş olursunuz. Kalorifer kapağını çıkarın. Peteklerin üzerindeki ızgara biçiminde olan kapağı çıkarmanız gerekiyor. Kapağı çıkardıktan sonra tozların dökülmemesi ve etkili bir temizlik için kalorifer peteklerinin alt kısmına örtü sermelisiniz. Bu sayede dökülen toz ve kirler yerlerinizi kirletmez.
Petek aralarını elektrikli süpürge ile temizleyebilirsiniz. Kalorifer peteğinin arkasını aralarını ve kenar kısımlarını elektrikli süpürge ile iyi bir şekilde temizledikten sonra uzun bir sopa ucuna geçirdiğiniz bez ile güzelce silin. Kalorifer peteğinin ön kısmını sabunlu su kullanarak silebilirsiniz. Kalorifer peteklerinizi silmek için bir kovaya su ve sıvı sabun koyarak temizlik işlemi yapabilirsiniz. Dilerseniz Arap sabunu da kullanarak etkili bir temizlik yapmış olursunuz. Daha sonra muhakkak kuru bir bezle kurulama yapmalısınız. Bu sayede paslanmanın önüne geçmiş olursunuz. Temizlik işi bittikten sonra kalorifer peteğinin kapağını sıkı bir şekilde kapatın.
Kalorifer peteklerinin bu şekilde periyodik olarak temizlenmesi hem ısı verimini artırır hem de peteklerin içerisinde biriken toz ve kirler evinizde yayılmamış olur. Bu sayede sağlıklı hijyenik ve verimli şekilde ısınan bir ortam sağlamış olursunuz. Kalorifer peteklerin temizliği kış aylarına girmeden yılda bir kez yapmanız tavsiye edilir.