Bayram Namazını Bayanlar Kılar Mı? Bayram Namazı Bayanlara Farz Mı?
Bayram namazı ile Cuma namazı hüküm olarak aynıdır. Cuma namazı ve bayram namazı vaciptir beş vakit namaz ise farzdır. Bayanlar da bayram namazı kılabilir. Buhari/Salat bölümünde geçen bir hadiste Rasulullah Hz. Muhammed (sav) efendimiz şu şekilde buyuruyor: ‘ Bütün kızların (baliğ olan olmayan) namaza gelmesini’ emretmiştir. Hatta diğer sahih bir hadiste ‘hayızlı bayanların da gelmesini ve bir köşede vaazı dinlemesini’ emretmektedir. Cuma namazı gibi bayram namazı da toplu istişare özelliğine sahiptir. Ancak şartları vardır ve bu şartlara göre kılınır.
Peygamberimiz Aleyhisselam’a Ümmi Atiyye ‘ camiye gelecek olan bayanın cilbabı yoksa’ ne yapılmalı diye sormuştur. Peygamberimiz bir arkadaşından ödünç alsın buyurmuştur. Dar, çarpıcı renkli ve bol olmayan elbiselerle bayanlar camiye gelmemelidir. Yüz, ayak ve el dışında bütün vücut bol elbise ile hatlar belli olmayacak şekilde kapalı olmalıdır. Tesettüre uymayan bayanların tesettürünü düzelttikten sonra mescide girmelidir.
Bayram Namazı Kadınlara Farz Mı?
Rasulullah (sav) hutbeyi bayanların duymadığını zannetti ve onların yanına giderek nasihat etmiştir. Daha sonra sadaka vermelerini istemiştir. Bilal (ra) eteğini açmış ve bayanlar yüzüklerini küpelerini vermiştir. (Buhari/Zekat) Bayram namazı sonrası sadaka vermek sünnettir.
Bayram namazına gelen bayanlar ile ilgili sahih hadisler şunlardır:
- Rasulullah aleyhisselam hutbe sonrası indi ve kadınların hutbeyi duymadığını zannederek onlara nasitlarda bulundu. Onlardan sadaka vermelerini emretti. Bilal-i Habeşi (ra) eteğini açtı ve bayanlar da küpe ve yüzüklerini eteğe attı. (Buhari-Zekat)
- Rasulullah aleyhisselam: ‘Her kim (Müslüman) Ramazan orucunu eda eder, bayram gününde gusledip erken vakitte camiye gider ise ve sadaka verirse bütün günahları bağışlanmış şekilde döner.’ (Mecmaüz-zevaid)
- Bir münadi bayram namazı sonrası: ‘Bilin ki, Rabbimiz sizi bağışladı, haydi doğru evlere dönün. Bu gün sizin için ödüldür. Bu güne gökte ‘ödül günü’ denilir. ‘diye seslenilir. (Taberani 2-201)
Bayanlar için de bayram namazı vacip bir namazdır. Ancak erkekler için öncelikli bir namazdır. Bayram namazının şartları yerine gelmediği zaman düşer. Ancak her halükarda beş vakit namaz kılınmak zorundadır ve farzdır.