Bastırma Savunma Mekanizması Örnek? Psikolojide Savunma Mekanizmaları?

Bu savunma mekanizması kişinin kendisi ve etrafı tarafından onaylanmayacak davranışlarından vazgeçmesidir. Günlük hayatta çok sık kullanılan bu mekanizma daha çok suçluluk duygusuna karşı geliştirilir. 

Bastırma Savunma Mekanizması Örnek? Psikolojide Savunma Mekanizmaları?

Kişisel ilişkilerde Kullanılan Savunma Mekanizmaları İnsanlarla olan iletişimimizde zaman zaman bazı mazeretlere sığınırız. Herhangi bir sorun karşısında kendimizi savunmaya geçer ve bahaneler uydurmayan başlarız. İşte bunlar savunma mekanizmalarıdır.

Dönüştürme: Zorlayıcı olan duyguların yön değiştirmesi ile fiziksel olarak yaşanmasıdır. “Histerik kişilik” denilen karakter özellikleri olan kişiler tarafından kullanılan fiziksel hastalık belirtileri gösteren bir savunma mekanizmasıdır.

Çözülme: Kişi, sanki rüyada imiş gibi aşırı duygusal tepkiler verir.  Şaşkındır ve bağlantısız şekilde durmadan konuşur. Çözülme   tepkilerin in ardından kişi, tepki sürecinde yaptıklarını ya da anlattıklarını hatırlamaz.

Bastırılma: Kişisel ilişkilerde kullanılan savuna mekanizmalarından biri de ruhsal etkinlik veya süreçlerin, bireyin isteği dışında bilinçaltına itilmesi veya bilinç üstüne çıkmalarının engellenmesi durumuna, bastırma denir.

Yansıtma: Kişinin kendisinde bulunan kusurları başkalarında görme durumuna yansıtma denir.  Bu kişiler, etrafındaki kişilerin tutum ve davranışlarına karşı çok duyarlıdır. Bu yüzden kendilerinde bulunan güvensizliğin nedenini, dış dünyaya yansıtarak alınganlık yaparlar.

Duygudaşlık veya Boyun Eğme: Normalde bir insanın ilişkilerinde kendisine olan saygısını koruyabilmesi için sevgi alışverişinin eşit şartlarda olması gerekirken, duygudaşlık-boyun eğme savunma mekanizmasında ise kişi   sürekli fedakârlık yaparak kendini kabul ettirme veya bunun tam tersi diğer insanlarla ilişkilerinde asalak bir hayat sürdürme eğiliminde olur.

Hayal   Dünyasına   Kaçmak: Kişinin içinde bulunduğu durum endişe verici ise, bu durumda kişi hayal dünyasına kaçarak orada   daha   güvenli olduğunu düşünür ve içinde bulunduğu   halin ortaya çıkardığı endişeden kurtulmuş olur.

Yoksun Bırakmak: Kişisel ilişkilerde sık kullanılan savunma mekanizmalarından biri de onu kendinden yoksun bırakmaktır. Karşıdaki   kişi kızdığı veya kırıldığı zaman, bazıları duygularını olduğu gibi belli edeceği yerde, o kişinin ihtiyacı olan bir şeyi vermeyerek ondan öç almaya kalkışır.

İnkâr: İnkâr etmek de kişisel ilişkilerde kullanılan savunma mekanizmalarından biridir. Kişi çok zor hayatı karşısında, yaşadığı olayların yaşanmışlığını anlamazlıktan gelerek inkâr eder.  Bize kaygı veren durumlara karşı takındığımız inkâr   edici   tutumlar   kendimizi rahatlatmaktan başka bir işe yaramaz.

Yön   Değiştirme: Bu savunma mekanizmasında kişinin, öfkesini gerçekten kızdığı kişiye değil de diğer bir kişiye yöneltmesi, verilmesi gereken tepki yerine başka bir tepkinin verilmesidir.

Mantığa Bürünme: Kişisel ilişkilerde kullanılan savunma mekanizmalarından biri de mantığa bürünmedir. Burada, kişi başaramadığı bir konuyu mantıksal açıdan ele alarak, kendine göre birtakım mazeretler   üretir. Kendi davranışını olduğundan daha farklı gösterme eğilimindedir.

Özdeşleşme: Kişinin kendini bir başkasının yerine koyması anlamına gelen özdeşleşme mekanizmasında kişi kendi değer ve beklentilerine uyan insanları veya kavramları benimser.

Ödünleme: Ödünleme adı verilen savunma mekanizmasında kişi kendini zayıf gördüğü herhangi bir alandaki eksikliğini, güçlü olduğu başka bir alandaki başarısı ile örtmeye çalışır ve böylece ortaya çıkabilecek bazı kaygılardan kurtulur.

Yapma-Bozma: Bu savunma mekanizması, kişinin kendisi ve etrafı tarafından onaylanmayacak davranışlarından vazgeçmesidir. Günlük hayatta çok sık kullanılan bu mekanizma daha çok suçluluk duygusuna karşı geliştirilir.   

Neden Bulma: Bu savunma mekanizması gündelik hayatta herkesin kullandığı bir mekanizmadır. Neden bulma mekanizması geçmiş için, gelecek için ve şu an için yaptığımız ve yapacağımız davranışlara mantıklı ve diğer kişiler tarafından onaylanan   açıklamalar getirmedir. Bu savuna mekanizması her ne kadar insanın yetersizlik duygularının hafiflemesine yardımcı olsa da sonuçta kişinin kendi kendini aldatmasıyla neticelenir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar