Unutulmuş Türk Yemekleri? İlginç Türk Yemek İsimleri?
TÜRKİYEDE İSMİYLE ŞAŞIRTAN İLGİNÇ YEMEKLER
Geniş bir kültüre sahip olduğumuz kadar geniş bir Türk mutfağına da sahip olduğumuzu elbette biliyoruz. Geleneksel Türk sofralarımızda daha önce çok nadir duyduğumuz ya da şimdi duyacağımız ilginç yemeklere göz atalım :
CİCİPAPA
Cicipapa Trakya mutfağında kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden biri olarak bilinmektedir. Kendisi bir diğer adıyla da namı değer yumurtalı ekmektir. Ekmeğin üzerini yumurtayla bulayıp fırın tepsisine dizen Trakyalılar odun fırınlarında cicipapayı pişirirler. Daha önceden kalmış bayatlayan ekmeklerinde değerlendirilmesi açısından cicipapa iyi bir seçenek olarak gözükmektedir.
ZÜLBİYE
Zülbiye Konya’nın Akşehir yöremize ait geleneksel yemeklerimizden bir tanesi olarak göze çarpmaktadır. Farklı kesimler tarafından da zülbiye, bol soğanlı et yemeği olarak da bilinir. Akşamdan dışarı çıkarılan nohutlar sabah kavurduğunuz etle beraber pişirilir üzerinde de bol acıyla servis edilir.
PIRTIMPIRT
Kayseri mutfağına ait olan pırtımpırt oldukça ilginç olan ismiyle duyanları şaşırtmaktadır. Kayserinin Develi ilçesine ait olan bu yemeğimiz asma yapraklarıyla yapılmaktadır. Asma yapraklarının kopartılmasıyla yapılan bu yemek koparırken çıkan pırtım pırt sesi nedeniyle halk tarafından bu isim verilmiştir.
KEDİ BATMAZ
Bolu yöresinin mutfağına ait olan kedi batmaz oldukça garip bir isme sahiptir. Halk tarafından bilinen hikayesi de oldukça gariptir, fakir bir oğlanla evlilik yapan genç bir kızın kayınvalidesiyle yıldızları bir türlü barışmamıştır. Genç kadın bir gün eşine yemek yapmak istediğinde evde keş peynir ve undan başka malzeme bulamaz üzülerek ikisini karıştırarak ortaya bir yemek çıkartır. Ortaya çıkan bu yemek oldukça lezzetli olunca oğlanın annesi kıskançlıktan kedinin patileriyle yemeği bozmaya çalışıp patileri yemeğe bastırır fakat bir türlü başaramaz Kedi batmaz adı da buradan gelmektedir.
TOSUNUM
Kütahya yöresine ait olan tosunum böreği oldukça meşhurdur. Unun üzerine bir tutam tuz ekleyerek kulak memesi kıvamında yoğurulan hamuru sekiz parçaya bölüp buzdolabında bekletirler sonrasında yeşil mercimeği haşlayıp dolaptan aldıkları bu hamurların içini doldurarak sarıp fırına verirler. Görüntü olarak oldukça şiş olan bu börekler tosunum adını almıştır.