Kpss Sınavına Kimler Girebilir? Kpss Sınavına Nasıl Hazırlanır?

Sınava çalışma esnasında adayların kendilerini tanıması oldukça önemlidir. Çünkü bireylerin zeka türleri birbirinden farklılık gösterir. Bazı bireyler işitsel, bazıları görsel zeka türlerine sahiptir.

Kpss Sınavına Kimler Girebilir? Kpss Sınavına Nasıl Hazırlanır?

Kpss sınavı yeni memur atamaları için yapılan bir sınavdır. Bu sınavın tam açılımı ise kamu personeli seçme sınavıdır. Her yıl düzenli olarak yapılan bu sınavda herhangi bir yaş aralığı yoktur. Yani belli bir yaşın üstünde olan adaylarda rahatlıkla sınava girebilirler. Kpss sınavının orta öğretim, lise, lisans ve ön lisans olmak üzere farklı türleri de bulunmaktadır. Aday hangi öğretim türüne ait ise ona göre sınav başvurusu yapar.

Lisans grubunda olan adaylar üniversitenin ilk yıllarında da sınava girebilirler. Fakat bu sınavın iki yıl geçerlilik süresi bulunduğu için üniversite birinci sınıf öğrencileri daha çok deneme amaçlı olarak bu sınava girebilirler. Farklı meslek grupları ve özel sektör çalışanları da sınava girebilirler. Yani sınava giren adayların sınav aşamasında çalışıyor ya da okuyor olması sorun teşkil etmemektedir.

KPSS Grup Türleri Nelerdir?

Kpss A ve B grubu sınavları bir de öğretmenlik sınavları yapılmaktadır. Kpss grup türleri kişilerin meslek gruplarına göre hangi sınava gireceğini belirlediğinden önemlidir. Kpss A grubu sınavlarına müfettişler, uzman ve uzman yardımcıları gibi meslek grupları tercih edebilir.

Kpss A grubunda genel yetenek ve genel kültür sınavından sonra adaylar bir de alan sınavına giriyorlar. Genel yetenek ve genel kültür sınavında 30 soru Türkçe, 30 soru Matematik, 27 Tarih, 18 Coğrafya, 9 Vatandaşlık ve 6 soru güncel bilgi gibi sorularından adaylar sorumlu tutulur. A grubunun alan bilgisi sınavında ise Hukuk, maliye, İktisat gibi alan sorularından sınav yapılmaktadır.

Kpss B grubu sınavlarına ise Avukat, Teknisyen, Veteriner, Mühendis, Mimar ve Hemşire gibi meslek grupları girebilmektedir. Bu grup sınavları iki yılda bir yapılmaktadır. Kpss öğretmenlik sınavı ise ÖABT olarak geçen eğitim bilimleri sınavıdır. Eğitim bilimleri sınavı her yıl yapılmaktadır.

KPSS’YE Hazırlanırken Kendini Tanımak Ne Kadar Önemlidir?

Sınava girecek pek çok aday farklı şekiller de sınava çalışmayı tercih edebilirler. Bunun sebebi bireylerin çalışma stillerinin, kavrama şekillerinin ve çalışma sürelerinin aynı olmamasından kaynaklanmasıdır. Bireylerin ders çalışma süreleri ve programları da bu süreçte farklılıklar gösterir.

Sınava çalışma esnasında adayların kendilerini tanıması oldukça önemlidir. Çünkü bireylerin zeka türleri birbirinden farklılık gösterir. Bazı bireyler işitsel, bazıları görsel zeka türlerine sahiptir. Aday kendini tanıdığı takdirde kendi zeka türüne ve kavrama şekline göre ders çalıştığında, çalıştığını daha iyi anlayacak ve kolay kolay unutmayacaktır. Bu da kişiyi başarıya ve hedeflediği noktaya getirecektir.

 Görsel zeka türüne sahip bir birey kendine bir not defteri edinmeli ve daha çok yazarak ders çalışmalıdır. Çalıştığı yerlerin altını sevdiği renkler ile çizerek göze hitap eden bir ders çalışma stilini benimsemelidir. İşitsel zeka türüne sahip bir adayın ise daha çok dinlemeye ve çalıştığı konuyu sesli olarak tekrar ederek kendi için daha kalıcı bir ders çalışma şekli edinmesi gerekmektedir.

KPSS Sınavına Nasıl Hazırlanılmalı?

Kpss sınavı maddi ve manevi olarak yoğun geçen bir dönem olduğu için adayların bazıları dershane gibi eğitim kurumlarından yararlanırken bazı adaylarda evlerinde internet üzerinden ders çalışarak bu sınava hazırlanabilirler. Yani adaylar nasıl verim alıyorlarsa o şekilde çalışmak en doğru seçimdir. Evde ders çalışan adaylar için eğitici ve verimli olan pek çok internet tabanlı dershane bulunmaktadır. Hatta internet üzerinde pek çok ders veren, çözümlü soru ve çıkmış soru örnekleri çözen hocalar vardır.

Adaylar dershanede ya evlerinde konu çalıştıktan sonra mutlaka çıkmış soru örnekleri çözmelidir. Çünkü ön lisans, lise, orta öğretim gibi pek çok türü olan bu sınavda farklı bir sınavda sorulan soru ya da sorgulanan konu sonraki yıllarda tekrar sorgulanabilmektedir. Hatta adaylar Ösym’nin yaptığı farklı sınav sorularına göz atmalı ve sorularda sorgulanan bilgileri dikkatle incelemelidirler.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar