Boşanmada Hangi Mallar Paylaşılmaz? Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Boşanmada mal paylaşımı, evlilik birliğinin Aile mahkemesi kararı ile sona ermesinden sonra evlilik içinde edinilmiş malların taraflar arasında eşit şekilde paylaşılmasıdır. Eşlerin 01.01.2002 tarihinden sonra evlilikleri sırasında edindikleri mallar edinilmiş mallar olarak adlandırılır. 01.01.2002 tarihinden sonra yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu malların yarı yarıya paylaşımı esasına dayanan Edinilmiş Mallara Katılma Rejimini yasal mal rejimi olarak kabul etmiş bulunmaktadır. Yani evlilik sırasında eşlerin beraberce edindikleri mallar, istisnalar hariç edinilmiş mal olarak adlandırılacak, eşler arasında yarı yarıya paylaşıma tabi tutulacaktır.
Mal Paylaşımına Tabi Olmayacak Mallar Nelerdir?
Eşlerin 01.01.2002 tarihinden önce evli olup da bu tarihten önce edindikleri veya bu tarihten sonra evlenip de evlenmeden önce edindikleri veya evlilik öncesi sahip oldukları bir para veya malın kullanılması ile edindikleri veya Kanunda sayılan istisnalar arasında sayılan ve kime aitse onun kabul edilen bir para veya mal söz konusu ise bu mal şahsi mal kapsamına girecek,paylaşıma tabi tutulmayacak ve kime aitse ona ait olmaya devam edecektir.
01.01.2002 Tarihinden Önce Yapılan Evliliklerde Bu Tarihe Kadar Edinilen Mallar Niçin Paylaşıma Tabi Değil?
Çünkü 01.01.2002 tarihinden önce yürürlükte olan Türk Medeni Kanunu gereği, eşler arasında yasal olarak kabul edilen mal rejimi, Mal Ayrılığı Rejimi olup bu tarihten önceki mallar eşit paylaşıma tabi tutulamayacaktır. Ancak bu tarihten önce evlenen çiftler bu tarihten sonra bir mal edinirlerse o mallar Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi kapsamında kabul edilip, paylaşıma tabi olacaktır.
Mal Paylaşımı Davası Ne Zaman Açılır?
Mal paylaşımı davası kanun gereği boşanma davası ile birlikte açılamaz. Mal paylaşımı davası ile boşanma davası aynı anda açılırsa mahkeme önce boşanma kararının kesinleşmesinden beklenmesine karar verecektir. Yani Aile Mahkemesi hakimi boşanma davasını mal paylaşımı davası İçin bekletici mesele yapacaktır. Çünkü boşanma kesin bir şekilde gerçekleşmeden tarafların evlilik birliği içinde satın aldıkları malları paylaşmaları da anlamsız olacaktır.