Anlasmali Bosanma Yorumları? Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır?



Tarafların sona erdirmek istedikleri evlilikten müşterek çocukları varsa çocukların velayetinin kimde olacağı ve velayeti almayan tarafın çocuklarla kuracağı kişisel ilişki konusunda da anlaşmaları gerekmektedir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Anlasmali Bosanma Yorumları? Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır?

Anlaşmalı BoşanmaBoşanma davaları çekişmeli ve çekişmesiz boşanma olarak ikiye ayrılır. Çekişmeli boşanmada tarafların aralarında anlaşamadıkları konuları hakim çözümler.

Anlaşmalı Boşanmada ise boşanmak isteyen eşler aralarında bir anlaşmalı boşanma protokolü yaparak boşanmaya ilişkin her türlü hususta anlaşırlar ve mahkemeye beraberce başvururlar ya da bir tarafın açtığı davayı diğer taraf kabul eder. Anlaşamadıkları tek bir husus dahi olsa dava çekişmeli boşanma davasına dönüşür.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Yapılır? 

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde tarafların tüm kişisel bilgileri yani kimlik, adres bilgileri ve imzaları bulunmalıdır. Ayrıca tarafların boşanmak istedikleri, boşanmanın maddi sonuçları hakkında anlaştıkları yazar. Bu maddi sonuçlar nafaka, tazminat, eşyalar, altınlar, velayet ve edinilmiş malların durumunu kapsar. Bu hususlara ilişkin anlaşmanın şartları gayet açık, anlaşılır, uygulanabilir ve genel hukuk kurallarına uygun olmalıdır. Tarafların, sona erdirmek istedikleri evlilikten müşterek çocukları varsa çocukların velayetinin kimde olacağı ve velayeti almayan tarafın çocuklarla kuracağı kişisel ilişki konusunda da anlaşmaları gerekmektedir. Velayeti almayan tarafın çocuklarla kuracağı kişisel ilişkinin, yani velayeti almayan ebeveynin çocukları görebilmesinin zamanı ve koşulları taraflarca belirlendiği halde mahkeme tarafından uygun görülmezse yeniden belirlenecektir.

Tek Celsede Boşanmak Mümkün mü?

Anlaşmalı boşanma ile tarafların evliliklerini tek celsede sonlandırmaları mümkündür. Aile Mahkemesi, taraflar aralarında her türlü konuda anlaştıkları için tarafların kusur durumu, maddi istemleri veya velayet hakkında araştırma yapmak zorunda kalmayacak, taraflarca sunulan delilleri incelemek, tanık dinlemek gibi yargılamanın zaman almasına sebep olan hususlarla oyalanmayacaktır. Böylelikle tek celsede boşanma konusunda kararını verebilecektir. Ancak sadece dava dilekçesini ve anlaşmalı boşanma protokolünü sunmak yeterli değildir. Anlaşmalı boşanabilmek için kanunda aranan başka şartlar da vardır.

Anlaşmalı Boşanmanın Şartları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanabilmek için tarafların boşanmanın mali ve sair sonuçları hakkında anlaşmaları gerektiği gibi evliliklerinin bir seneyi doldurmuş olması ve boşanmaya ilişkin iradelerini Aile Mahkemesi Hakimi huzurunda da bizzat beyan etmeleri gerekmektedir. Ayrıca Aile Mahkemesi Hakimi taraflarca yapılan boşanma protokolünü de uygun bulmalıdır. Anlaşmalı boşanma protokolü çok önemli ve her somut olayın ve evliliğin kendine özgü dinamiğine göre düzenlenmesi gereken bir sözleşmedir. Bu nedenle bir hukukçu yardımı almak sonradan oluşabilecek maddi ve manevi hak kayıplarının önüne geçecektir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar