Mide Yanmasına Sebep Olan Yiyecekler? Mide Yanması Sebepleri?
Mide Yanması Nedir?
Halk arasında mide ekşimesi adıyla da anılan mide yanması, yemek borusunda yaşanan yanma hissi olarak ortaya çıkar. Birçok hastada mide yanmasına ağrı da eşlik eder. Mide yanması problemi, yemek sonraları, akşam vakitleri, uzanma ya da eğilme esnasında çok daha şiddetli hissedilir.
Ağzı mideye bağlanan boruya yemek borusu adı verilir. Bu boru, yenen yiyecekleri ritmik dalgalarla mideye doğru iten kaslardan oluşur. Midenin iç çeperini kaplayan özel koruyucu hücreler mevcut. Ancak yemek borusu böyle bir korumaya sahip değil. Dolayısıyla mide asidi ve sindirim sıvıları yemek borusuna geri aktığında yemek borusunda iltihaplanmaya sebep olur. Bu da yemek borusunda ağır hasarlara sebebiyet verir. Bu da mide yanması denen rahatsızlıkla sonuçlanır.
Mide Yanmasının Nedenleri
Mide yanması bazı nedenlerden kaynaklanır. Mide yanması gastroözofagealreflü denilen bir sağlık sorununun semptomu olarak ortaya çıkar. Başka bir deyişle; mide asidinin yemek borusundan yukarı çıkmasıyla mide yanması meydana gelir.
Helicobacter pylori bir bakteri türüdür. Normal şartlar altında midenin asidik ortamında varlığını sürdürür. Bu bakterilerin dışarıdan mide içine yerleşmesi durumunda midedeki faydalı bakterilerin yerini alır. Her vakada en baştan belirti göstermez. Ancak zaman içinde iştah, bulantı, mide yanması ya da kilo kaybı belirtileri yaşanmaya başlar.
Gastrit mide yanmasının nedenlerinden biridir. Gastrit, mide içini kaplayan koruyucu dokuda ortaya çıkan iltihaplanmadır. Gastrit rahatsızlığına mide yanması eşlik eder. Tedavisi yapılmayan gastrit midede ülser oluşumuna neden olur. Bu da kanser riskinin artmasına ve mide kanamasına sebebiyet verebilir.
Bunların yanı sıra, başka sağlık sorunları da mide yanmasına neden olabilir. Hazımsızlık sorunları, gluten içeren gıdalar da mide yanmasına sebebiyet verebilir. Bazı kişilerde ananas, greyfurt, gazlı içecekler, domates ürünleri, soğan, limon gibi ürünler de mide yanması yapabilir.
Mide Yanmasının Tedavisi
Mide yanması ilaçlı tedavi ya da cerrahi tedavi gerektirebilir. İlaç tedavisinde antasitler reçete edilebilir. Bununla beraber proton pompa inhibitörleri de verilebilir. Hastalar ilaçları uzman hekimin önerdiği dozda ve önerdiği şekilde almak durumundalar. İlaçların kullanımına rağmen bir iyileşme görülmemiş ve daha şiddetli belirtiler yaşanmaya başladıysa cerrahi müdahale gerekebilir.
Mide Yanması için Dikkat Edilmesi Gerekenler
Mide yanmasının azaltılması için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir.
Sağlıklı kilo korunmalıdır. Aşırı kilolar karna baskı uygular ve mide yukarı itilir. Bu da mide asidinin yemek borusuna kadar çıkmasına neden olur.
Karın bölümünü sıkacak dar kıyafetlerden kaçınılmalıdır.
Mide ekşimesini tetikleyecek yiyecek ve içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Geç saatlerde yemek yenmemelidir.
Sigara ve alkol tüketimi yapılmamalıdır.
Büyük öğünler yenmemelidir. Bunun yerine daha küçük öğünler alınmalıdır.
Öğünlerden sonra hemen uzanmak doğru değildir. Bunun için yemekten sonra en az üç saat beklenmelidir.
Tüm bu hususlara dikkat edilirse mide yanmasının önüne geçilmesi mümkündür.