Kurbanlık Düve Nasıl Olmalı? Kurbanlık Düve Kaç Yaşında Olmalı?

Düveler büyükbaş hayvan sınıfına girmektedir. Düve doğum yapmamış dişi inek demektir. Kurbanlık düve yaş sınırı bakımından diğer büyükbaş hayvanlarla aynı kategoridedir.

Kurbanlık Düve Nasıl Olmalı? Kurbanlık Düve Kaç Yaşında Olmalı?

KURBANLIK DÜVE NASIL SEÇİLİR?

Kurban Bayramı’nın yaklaştığı şu günlerde hayvan pazarlarında alışverişler artmış durumda. Büyükbaş hayvan kesmek isteyenlerin incelediği düveler hakkında merak edilen pek çok soru var. Bu yazımızda kurbanlık düveler hakkında önemli bilgiler derledik. Kurbanlık düve nasıl seçilir? Kurbanlık düve kaç yaşında olmalıdır? Kurbanlık düve seçerken nelere dikkat edilmelidir? Kurbanlık düve seçerken hayvandaki et oranı nasıl anlaşılır?

Kurbanlık Düve Kaç Yaşında Olmalıdır?

Düveler büyükbaş hayvan sınıfına girmektedir. Düve doğum yapmamış dişi inek demektir. Kurbanlık düve yaş sınırı bakımından diğer büyükbaş hayvanlarla aynı kategoridedir. Bir düvenin kurbanlık olmasındaki şart 2 yaşını tamamlamış olmasıdır. Kurbanlık bir düvenin 2 yaşını bitirmiş olması ağzına bakılarak anlaşılabilir. Hayvanın önde bulunan dişlerinin kalıcı diş olması gerekir. Yani bir düvenin kurbanlık olarak kesilebilmesi için ağzında süt dişlerinin dökülüp ana dişlerin çıkmış olması gerekir. Ayrıca küpesi olup olmadığına bakılmalıdır. Kurbanlık düvenin küpe numarasından hayvanın yaşı hakkında en net bilgiye ulaşılır.

Kurbanlık Düve Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kurbanlık düve seçerken besili ve görünüşü büyük bir hayvan tercih etmelisiniz. Bir düvenin besili olmasını öncelikle elle yapacağınız bir kontrolle anlayabilirsiniz. Hayvanın sırtına dokunduğunuzda kemiklerini fark ediyorsanız iyi bakılmamış ve zayıf olduğunu görebilirsiniz. Hayvanın zayıf olması hastalıklı olabileceği konusunda da fikir verir.

Kurbanlık düve seçiminde hayvanın tüm uzuvlarına dikkat edilmesi gereklidir. Eğer bir uzvu eksik veya organlardan biri hasarlıysa dini açıdan kurbanlık olamaz. Hayvanın gözleri cansız bakıyorsa ve tüyleri yeterince parlak değilse sağlıklı bir hayvan olmadığı belirgindir. Hayvanın cildinde yaralar, burun üstünde ve meme ucunda çatlaklar ve kuruluk olmamalıdır.

Kurbanlık Düve Seçerken Hayvandaki Et Oranı Nasıl Anlaşılır?

Kurbanlık düve seçerken hayvanın kilosu hakkında ilk izlenimde fikir sahibi olabilirsiniz. Hayvana karşıdan ve arkadan baktığınızda geniş silindir şeklinde bir bel bölgesi varsa et oranı fazla bir hayvan olduğu yüksek ihtimaldir. Kurbanlık bir düvenin kilosu hakkında ön ayaklarını vücuda bağlayan döş kısmının genişliğine ve yapısına bakarak da öngörebilirsiniz. Döş kısmı şişkin ve sıkıysa et oranı fazla ve yağlı bir hayvan olduğu anlamın gelir. Yapacağınız alışverişi garantilemek ve en iyi düveyi almak istiyorsanız basit bir ölçümle hayvanın canlı ağırlığı ve kesimden sonraki et miktarını tahmin edebilirsiniz. Bu hesaplama için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından oluşturulan göğüs çevresine göre kilo tahmin çizelgesinden faydalanabilirsiniz


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar