Ortanca Ne Zaman Dikilir? Ortanca Dikimi Nasıl Yapılır?
Ortanca çiçeği genel olarak doğada beyaz, pembe ve mavi tonlarında ortaya çıkan çalı biçimli bir süs bitkisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle yazlıklarda ve bahçelerde sıkça görülen bir çiçek çeşididir. Bu çiçek türünün bakımı oldukça kolaydır. Eğer bir bahçeniz yok ise, evinizde geniş bir saksıda yetiştirebilmeniz mümkündür. Ortanca çiçeği bakımı ise, yılda sadece bir kez budanması gereklidir. Ayrıca bazı yöntemler ile çoğaltılması ve hatta renginin bile değiştirilmesi mümkündür. Oldukça naif bir çiçek olan ortanca çiçeği, her toprak tipinde yetiştirilebilmektedir. Ortanca bakımı yaparken sulama konusu oldukça büyük bir önem gerektirir.
Çünkü ortanca bitkisi asla susuz bırakılmamalı fakat, toprağı da çamur kıvamında olmamalıdır. Toprağın çamur kıvamında olması, bitkinin çürümesine sebebiyet verebilir. Bu hususta oldukça dikkatli olmanız önerilir.
Ortanca Bitkisi Dikilirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Ortanca fidesi veya yetişmiş bir ortanca çiçeğinin dalından saksıya dikmek istiyor iseniz şayet, ilkbahar aylarından itibaren eylüle ayına kadar dikimini yapmanız mümkündür. Bu bitkinin dikimi için yaz ve ilkbahar mevsimlerinin tercih edilmesi gerekir. Ayrıca ortanca çiçeğini direkt olarak güneş ışığına bırakmamanız gerekir. Ortanca bitkisi güneş gören yerlerde ve yarı gölgelik kısımlarda büyümeyi severler. Bu bitkiye her gün sabah vakitlerinde ve yeterli bir miktarda sulamanız gereklidir. Çeşitli şartlar sağlandığı takdirde ortanca bitkisi, çiçek vermeye başlamaktadır. Ortanca bitkisinin dikimi için, mutlaka büyük saksıları seçmeniz tavsiye edilir. Ortanca bitkisinin gelişimi için bu husus oldukça önemlidir. Bu bitki çeşidi fazla sıcağı ve fazla soğuğu sevmemektedir. Ortanca çiçeği oda sıcaklığında daha verimli olduğunu söyleyebiliriz. Ortanca çiçeği çoğaltma işlemi için, çelikle yetiştirme yöntemini tercih etmeniz gerekebilir. Ortanca çiçeği yaklaşık olarak 1 ayda kök vermektedir.