Nefroloji Hangi Hastalıklara Bakar? Nefroloji Hastalıkları Belirtileri?
Nefroloji bölümü genel olarak, böbrek ile ilgili hastalıklara bakmaktadır. Böbrek fonksiyonlarının çalışması, yani kanda GFR seviyesinin yüksek olmasından anlaşılır. Böbrek hastalığı özellikle yaşlı kesimde oldukça fazla oranda çıkmaktadır.
Ancak genç nüfusta ise protein kaçağı gibi çeşitli, önemli rahatsızlıklar böbrek hastalığı, başlangıcı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Nefroloji Bölümü Hastalıkları
- Böbrekte küçük filtreleme sitemi olan, glomerüler bozukluklar, ile böbrek hastalığı bölümü ilgilenmektedir.
- İdrarda meydana gelen çeşitli anormallikler. Örneğin idrarda kan veyahut idrarda ölçülen testler sonucun da idrar da ortaya çıkan protein kaçakları gibi ciddi böbrek sorunlarıyla ilgilenir.
- Böbrek tübüllerine etki eden çeşitli rahatsızlıklar nefroloji bölümü tarafından tedavi görmektedir.
- Ani veyahut akut olarak birdenbire ortaya çıkan çeşitli böbrek yetmezliği sorunları.
- Böbrekte ve mesane de meydana gelen taş veyahut kum dökmeleri.
- Böbrek enfeksiyonları ve çeşitli böbrek ve mesane kanserleri ile nefroloji bölümü ilgilenmektedir.
- Başka kronik hastalıkların, böbrek üzerinde verdiği hasarı en aza indirmek veyahut böbrekleri korumak, için çeşitli tedavi yöntemleri düzenlemek. Ayrıyeten ilaçların ve toksik maddelerin böbrek üzerindeki etkilerini araştırır ve tedavi sürecini başlatır.
- Böbrek hastalıklarının tedavi sürecinde ise, periton diyaliz ve hemodiyaliz gibi tedavi sistemi bulunmaktadır. Periton diyaliz, karın bölgesinden katater takılarak, böbreğin işlevine yardımcı olunur. Hemodiyaliz de ise haftanın üç günü kan ayrıştırma, yenileme işlemi yapılmaktadır.
- Polikistik böbrekler, faaliyet sistemini bozan böbrek içinde büyük kistlerin veya sıvı dolu keselerin oluştuğu hastalıklardır. Bu hastalıklar genel olarak doğuştan ya da kalıtsal bir durumdur. Ayrıyeten bu sorun genetik faktörlerden de kaynaklanabilir.
- Böbrekler de meydana gelen asit baz dengesizliği ve nefrotik sendrom böbrekleri oldukça olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bol bol su içmelisiniz.