Kuzey Cephe Oda Nasıl Isınır? Kuzey Cephe Ev Nasıl Isınır?
Kiracı veya ev sahibiyseniz bu durum sizi fazlasıyla ilgilenmektedir. Ev tutarken özen göstermeniz gereken durumlardan biri, tutacağınız evin cephesi olmalıdır. Doğru tercih yapmış olduğunuz takdirde, ekonomik açıdan bir nebzede olsa rahatladığınızı görebilirsiniz.
Tutmuş olduğunuz güney cepheli veya kuzey cepheli evinizin, dezavantajları ve avantajları gözden geçirmeniz söz konusudur. Eğer sıcak iklimi bulunan, bölgeler de yaşıyorsanız kuzey cephe evler sizin için avantajlı olabilir. Soğukları sert geçen, bölgeler de yaşıyorsanız şayet güney cephe evler tercihiniz olmalıdır. Güney cephede bulunan evler ısınma konusunda, kuzey cephede bulunan evlere nazaran daha ekonomik olduğu düşünülmektedir. Güney cephede bulunan evler güneşi daha iyi almaya yatkındır. Sıcak iklime sahip bölgelerde yaşıyorsanız güney cephe evleri daha fazla güneş gördüğünden sıcaktan bunalabilirsiniz. Bu sıcağı engellemek için bir nebze de olsa, kuzey cephede bulunan evleri tercih edebilirsiniz. Güney cephede bulunan evler genellikle kış aylarında ısınma sorununu az yaşamaktadır. Bu sayede doğalgaz faturalarınızın düştüğüne tanık olabilirsiniz. Kuzey cephesi evler diğer cephelerden daha serin olmaktadır genellikle yaz aylarında tercih edilir.
Kuzey cephedeki evler daha ucuza satılmakta ve kiralanmaktadır. Fazla bütçeniz yoksa eğer, kuzey cephe evlerini tercih edebilirsiniz. Ancak ev, kış aylarında güney cephede oturanlara nazaran daha fazla doğalgaz faturası ödemeniz anlamına gelmektedir. Peki ya “kuzey cepheli evlerde odalar nasıl ısınır?” sorusu aklımıza gelmektedir. Öncelikle soğuğu daha fazla hissetmemeniz için ısı yalıtımı bulunan evleri tercih etmeniz gerekebilir. Isı yalıtımı evinizde bulunan odalardaki soğuğu kırmaya öncülük edebilir. Havalar soğuduğunda hastalıklar sırayla peş peşe gelir. Önce evden bir kişi rahatsızlanır, daha sonrasında ise diğer bireyler temas veya odadaki hava sirkülasyonuyla virüsü birbirlerine aktarır. Daha sonrasında doktor muayeneleri, ilaçlar ve birtakım vitaminleri takviye etme durumunda bulunur.
Bunun önüne geçmek için güney cephe evlerini veyahut ısı yalıtımı yapılmış evleri tercih etmeniz önerilir. Merakla sorulan sorulardan bir tanesi de “evim güney cephede mi yoksa kuzey cephede mi?” bu sorunun cevabı için bir yöntem vardır. Evin ön cephesine geçtiğinizde, güneş sol taraftan doğuyor ve sağ taraftan batıyorsa, güney cepheli bir evde olduğunuz anlaşılmaktadır. Kuzey cephesindeki evler fazla güneş görmez, güney cephesindeki evler daha aydınlık olduğu bilinmektedir. Ne demişler “güneş görmeyen eve doktor girer”. Güneşten bol bol D vitamini alınız.
Kuzey Cephe Oda Nasıl Isıtılır? Ne Yapılmalı
Kuzey cephede bulunan evler veya kuzey cephede bulunan odalar için ısı yalıtım sistemi önerilir demiştik. Peki ya “ısı yalıtım sistemi yapılamıyorsa ne yapılmalı?” sorusuna cevabımız ise klima kullanımdır. Güçlü hava sirkülasyonu ile bulunduğunuz odayı ısıtabilirsiniz. Klima taktıramıyorsanız şayet, ısıtıcı desteği sağlayabilirsiniz. Örneğin elektrikli ısıtıcılar. Kalın halılar da ısıyı tutmanıza yardımcı olabilir. Camlarınıza asacağınız kalın perdeler de ısıyı tutmanıza yardımcı olabilir. Ayrıyeten kuzey cephesi, rüzgar aldığı için yangın gibi olaylardan, dumandan daha az etkilenir. “Evi nasıl ısıtırım?” sorusuna en etkili çözümlerden bir tanesi de hiç kuşkusuz yaşadığınız bölgeye ısı izolasyonu yaptırmak. Bunun sebebi ise ısı izolasyonu, iç ve dış mekân arasındaki ısı geçişini engellemektedir.
Bir diğer problem ise, iç ve dış duvar arasındaki ısı farkının fazla olması durumunda, duvarın iç yüzeyinde yoğunlaşmadan kaynaklanan küflenme problemine neden olur. Bu problem zatürre ve benzeri akciğer hastalıklarına neden olduğu söylenebilir. Kuzey cephede bulunun evler, buldukları konumdan ötürü, zor iklim koşulları nedeniyle çok daha kısa sürede deformasyona uğrarlar. Bu durumlardan dolayı ev almadan önce, iyi bir araştırma yapılmalı ve her detaya ince eleyip sık dokuyun.