Bağımlılık Nedir Makale? Fiziksel Bağımlılık Nedir? Bağımlılık Türleri?
Sağlığı tehdit eden bağımlılıklar
Sahip olduğumuz en önemli şey vücudumuzdur bu yüzden kendi bedenimize iyi davranıp korumaya özen göstermeliyiz. Sağlıklı yaşamak ve ömrümüzü iyi sürdürmek bizim elimizde ve tabi ki sağlığımızı kötüye doğru yöneltmekte. Çoğu insan sahip olduğu alışkanlıklar yüzünden sağlıklarını tehlikeye atıyor. En basit şekilde açıklamak gerekirse sahip olunan kötü alışkanlıklar yani bağımlılıklar vücudu kötü etkiler. Peki bu bağımlılıklar nelerdir ? En çok sahip olunan bağımlılıkları ve bağımlılık türlerini şöyle açıklayabiliriz:
Sigara bağımlılığı
Sağlığımızı tehlikeye atan maddelerden ilki sigaradır. Çok fazla kişinin sahip olduğu bu kötü alışkanlık oldukça zararlı madde içerir. Vücuda hiçbir yararı olmayan bu madde başta akciğerler olmak üzere diğer organlara da oldukça fazla zarar verir.
Alkol bağımlılığı
En az sigara kadar yaygın olan bu diğer bağımlılık türü ise alkoldür. Alkol vücuda girdikten birkaç dakika içinde etkisini göstererek tüm hücrelere ulaşır. Vücuda alınan alkol belirli bir seviyeyi geçerse solunumu yavaşlatarak kişiyi komaya sokabilir ve hatta ölümle sonuçlandırabilir. Verilere göre dünyada her yıl 1 milyon 800 bin kişi alkol nedeniyle hayatını kaybediyor.
Madde bağımlılığı
Vücudu en çok yıpratan diğer bir kötü alışkanlık ise madde bağımlılığıdır. Sağlığı ve tüm yaşantıyı olumsuz olarak etkisi altına almaktadır. Verilere göre; Türkiye’de 2017 yılında 941 vatandaşımız madde kullanımı yüzünden hayatını kaybetti, 2018 yılı verilerine göre bu sayı 657 ve 2019 da bu sayı 342’ye düşürülebildi. Tüm yaşantıyı etkisi altına alan bu kötü alışkanlık ileri safhalarda kontrol altına alınamaz hale geliyor.
Yemek bağımlılığı
İlk bakışta listemizdeki diğer maddelere göre daha zararsız gibi görünen bu bağımlılık türü de sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Sağlıksız beslenmenin veya gerektiğinden fazla beslenmenin de vücuda olumsuz etkisi çoktur. Gereğinden fazla yağ, şeker veya tuz gibi besinleri tüketmek organlarımıza zarar verir. Örneğin çikolata ağızda kolayca eriyebilmesine rağmen midemiz için sindirimi oldukça zor bir yiyecektir. Bunun gibi bağımlılık yapan besinlerden uzak durulması gerekir.
Sosyal medya (teknolojik) bağımlılığı
Çoğu kişinin sahip olduğu diğer zararlı alışkanlık ise teknolojik bağımlılıktır. Bir günün oldukça fazla bir bölümünü telefon, bilgisayar başında geçirmek gözleri ve diğer organları olumsuz etkiler. Sosyal medya bağımlılığı kişiyi fiziksel olarak etkiledi gibi zihinsel olarak da olumsuz etkiler ve kişide psikolojik etkiler bırakır.
Alışveriş bağımlılığı
Psikolojiyi ve sağlığı etkileyen diğer bir alışkanlık ise alışveriş bağımlılığıdır. Bu zararlı alışkanlığın temel nedeni ise sosyal çevredir, kişinin kendisini dışarıya yoksul görünmek istememesi ve marka takıntısı bu alışkanlığın ortaya çıkmasına neden olur. Kişi genellikle gereksiz veya aşırı pahalı bir alışveriş yaptıktan sonra kendini suçlu ve utanmış hisseder.