Obezitenin Yol Açtığı Hastalıklar? Obezitenin Zararları Nelerdir?

Obezite Kaynaklı Hastalıklar nelerdir? Sizler için detaylı şekilde araştırdık.

Obezitenin Yol Açtığı Hastalıklar? Obezitenin Zararları Nelerdir?

Obezite Kaynaklı Hastalıklar? Obezite, yani kilo fazlalığı evvelden beri insanoğlunun en büyük sıkıntısı olmaya devam etmektedir. Ancak son zamanlarda şişmanlık oranı ciddi olarak artış göstermiştir. Bunun nedeni kesinlikle hareketsiz yaşamdır. Teknolojinin ilerlemesi, beraberinde hareketsizliği de getirmiştir. Telefon veya tablete bağımlılık, neredeyse her işimizi online olarak halledebilir olmaya başlamamız, televizyona düşkünlük, araba kullanmadan yapamamak gibi nedenlerle obezite oranı önemli oranda artış göstermiştir.

Obezite, insanları yalnızca görüntü olarak kötü göstermekle kalmayıp, aynı zamanda çeşitli hastalıklara da davetiye çıkartıyor. Kendimizi bu hastalıklardan korumak ve hastalıkları daha az zararla atlatmak için kilo almamaya çalışmalıyız. Obezitenin sebep olduğu hastalıklardan başlıcaları şunlardır:  

ReflüObezite kaynaklı hastalıkların başında reflü olarak adlandırılan ve yemek yedikten sonra ağza tat gelme hissi veren bir mide hastalığıdır. Ortaya konulan araştırmalar gösteriyor ki; obez hastalarında reflü görülme sıklığı yüzde 50 ye yakın oranlarda görülüyor. Reflü hastalığı zayıflandığında azalmaktadır.

Karaciğer Yağlanması: Genel olarak bakıldığında karaciğer yağlanma oranı %20 iken; obezite hastalarında bu oran %70’ lere kadar çıkmaktadır. Basit yağlanma ile başlayan bu hastalık, tedavi edilmediği zaman karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserine yol açmaktadır. Karaciğer yağlanması hastalığından korunmak için kilo verilmesi şart uzmanlara göre.

Şeker Hastalığı: Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; vücut kitle indeksi 30 ve üstü olan hastaların yüzde 30’unden fazlasında, kanda şeker yükselmesi ya da açlık kan şekeri vardır. Bu nedenle eğer obez iseniz hiç vakit kaybetmeden kilo vermek için çalışmalara başlayın. Ayrıca düzenli periyotlarda açlık ve tokluk kan şekerinizi kontrol ettirmeyi de ihmal etmeyin. 

Hipertansiyon: Şişman kişilerde vücuttaki yağ oranı, kolesterol ve kötü huylu kolesterol yükselirken, iyi huylu kolesterol ise düşüyor. Bu da kan basıncının yükselmesine yani yüksek tansiyona yol açmaktadır. Araştırmalar, vücut kitle indeksi 25 ten yukarı olan insanlarda hipertansiyon gelişme riskinin 5 kat arttığını göstermiştir.  
Kanser: Obezite kaynaklı hastalıklar arasında hepimizin başımıza gelmesinden korktuğumuz kanser hastalığı da bulunmaktadır. Vücut kitle indeksindeki artışa bağlı olarak mide kanseri, kolon kanseri ve bağırsak kanserinde artış gözlemlenmiştir. Dünya sağlık örgütüne göre obezite, kanseri tetikleyen en önemli etkenlerden biridir.

İnfertilite: Kısırlık anlamına gelen infertilite, vücut kitle indeksi 29 olan bayanlarda, bu indeksteki bir birimlik yükseliş ile gebelik ihtimali yaklaşık yüzde 5 oranında azalmaktadır. Obezite hastalığı adet düzensizliğine yol açtığı gibi, yumurtlama problemine de neden olmaktadır. Dolayısıyla normal yolla gebeliği de engellemektedir.


Safra Kesesinde Taş Oluşumu: Fazla kilolar, kolesterol sentezini artırarak safra kesesi taşına bağlı olarak gelişen pankreatit hastalığına da neden olmaktadır.  Safra kesesi taşı görülme sıklığı, obezite hastalarında diğer kişilere göre 4-5 kat daha yüksek görülmüştür.

Cilt Hastalıkları: Obezite kategorisinde olan insanlarda deride kalınlaşma, tüylenme, çatlak oluşumu ve sedef gibi cilt hastalıkları sık görülmektedir.  Derinin bariyer görevinin bozulması, deri yoluyla su kaybındaki artış ve derinin kurumasına neden olur ve yağ salgısının çoğalması ile birlikte sivilceler görülür. Obezite, deride çıkan yaraların iyileşme süresinin uzamasına da neden olur.
Depresyon: Obezite problemi olan kişilerde özgüven eksikliği, yorgunluk, depresif ruh hali, uyku bozukluğu, umudunu kaybetme ve hatta intihar düşüncesi bile, diğer insanlara göre daha sık görülmektedir. Ulusal Sağlık ve Beslenme Değerlendirme Çalışması bilgilerine göre; depresyona giren kişilerin yaklaşık 43’ü obezite hastalarından oluşmaktadır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar