Tarhana Kaç Günde Kurur? Tarhana Nasıl Kurutulur? Tarhana Nasıl Serilir?
Tarhananın kaç günde kuruyacağını araştıran sizler için küçük bir araştırma yaptık. Tarhananızı kaç günde kurutacağınızı, kaç günde kurutacağınızı öğrenmek isterseniz bu yazımızı okuyabilir ve tarhananızı en iyi şekilde kurutabilirsiniz. En iyi ve en doğru şekilde kurutulması yapılan tarhanalar için oldukça önemlidir. Peki, tarhana kaç günde kurur?
Tarhana hamurunun önce 3-4 gün ekşimesi için dinlendirmeniz gerekmektedir. Tarhana hamuru dinlenirken mutlaka her gün un ekleyip yoğurun. Bu şekilde hem dinlenmesine hem de daha iyi yoğurulmasına yardımcı olmuş olacaksınız. 3-4 günün sonunda ise tarhana hamurunuzdan büyük bezeler yapıp ayırın. Güneş gören ve serin bir yerde büyük bezelerinizi en az 2 gün olacak şekilde kurumaya bırakın.
Tarhanayı güneşte mi kurutmalıyız?
Tarhananın kurutma işlemi oldukça önemlidir. Çünkü iyi kurutulmayan tarhanalar çabucak bozulacak ve küflenecektir. Ülkemizde tarhananın genelde kışın tüketildiğini düşünürsek, çok iyi bir kurutma işlemi yapmamız gerekmektedir. Tarhanayı güneşte kurutabilirseniz ancak tek bir noktaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Tarhananızı kuruttuğunuz yer kesinlikle serin olmalıdır.
Tarhana fırında kurutulur mu?
Tarhanayı güneşte kurutmak ülkemizde fazlaca kullanılan yöntemler arasında bulunmaktadır. Ancak son yıllarda tarhananın fırında kurutulduğunu da rastlıyoruz. Bundan dolayı sizde tarhananızı fırında kurutabilirsiniz. 70 ila 80 derece civarında tarhananızı kurutabilir ve iyi bir kurutma işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Tarhana daha iyi fırında mı kurur? Yoksa güneşte mi?
Tarhana yapan kişiler için oldukça tartışmaya düşünülen konulardan bir tanesidir. Tarhana hem fırında hem güneşte kurur. Fakat ülkemizde seneler boyunca tarhana güneşte kurutulmuştur.
Gerek dinlenmesiyle gerekse de tarhanaya dokunulmadığı için tarhananın daha iyi kurutulduğunu söyleyen birçok kişi bulunuyor. Bunun yanı sıra tarhana fırında kurutulur diyenler sayısı da bir hayli yüksek… Çabuk kurutulmasından kaynaklı olacak ki özellikle son yıllarda tarhanayı fırında kurutanlarda bulunuyor.
Tarhana en iyi nasıl kurutulur?
Tarhanayı güneşte beklettiğinizi düşünürsek, tarhanayı mümkün olduğunca ellememenizi size öneriyoruz. Diğer yandan kullanmadığınız bir masanın üzerine bezelerinizi bir kaşık yardımıyla yaydırabilir ve bu şekilde güneşin alnında kurutmaya bırakabilirsiniz. İncelttiğiniz bezelerinizi birkaç saat güneş altında beklettiğinizde kurutma işleminiz daha iyi olacaktır.
Tarhananın üstü kapatılır mı?
Tarhananın üstü hamur mayalanırken kapatılmaya daha yatkındır. Fakat tarhana kurutma işleminize tarhananın üstünün kapatılmasını önermiyoruz. Eğer kurutmaya bıraktığınız tarhananın üzerine toz gelme olasılığını düşünüyorsanız, kullanılmayan ve güneş gören bir oda seçebilirsiniz.
Kullanılmayan odalarda yapılan ve hareket olasılığı daha az olan odalarda tarhananız daha hijyenik olacaktır.
Toz tarhana nasıl kurutulur?
Cips tarhananın kurutma işleminde size bahsettik. Şimdi geldi toz tarhananın nasıl kurutulacağına… Hazırladığınız tarhana hamurunuzdan beze alın ve kurutmaya başlamadan el ile ufalayın. El ile ovalarken irmik boyutuna getirin. Yapmak istediğiniz kadar tarhanayı irmik tanesi boyutuna getirdikten sonra bir elek yardımıyla toz haline getirin. Toz tarhananızı kurutmak için artık yapmanız gereken tek işlem torbalara doldurarak kurutmak olacaktır. Bu nedenle serin ve havası iyi bir yerde kurutmaya bırakın. İşte toz tarhananız birkaç güne hazır.
Tarhananın ekşi olmaması için nasıl kurutmak gerekir?
Tarhananın ekşi olmaması için aslında kurutma işlemi değil, mayalanma sürecidir. Bundan dolayı mayalanma sürecinde hamurunuzu 3 ila 4 gün arasında kurutmak yerine 9 günün üzerinde kurutmaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Ortalama 9 günün altında kurutulan tarhanalar ekşi olacaktır. Fakat tarhananızın tatlı olması için en az 21 ila 23 günlük bir süreye ihtiyacınız vardır. Bundan dolayı kurutma süreci kadar mayalanma süreci de önemlidir.