En Çok Görülen İletişim Sorunları? İletişim Problemi Örneği?
İletişimde Yapılan Hatalar
İletişim, kişiler arasında duyguların, düşüncelerin ya da bilgilerin aktarılmasıdır. Sağlıklı iletişimin gerçekleşmesi için insanların birbirlerini doğru anlaması ve iletişimde yapılan bazı hataları yapmaması gerekir. Çünkü sağlıklı iletişim karşılıklı güvene dayalı bir ortam yaratır ve böylece kişiler dikkate alındığını hisseder.
Hem sosyal hayatımızda hem özel ve hem de iş hayatımızda iletişim çok önemlidir. İnsanın olduğu her yerde sağlıklı iletişim olması gerekir.
İletişim Hataları Nelerdir?
Sağlıklı iletişime mâni olan ve başkaları ile olan ilişkilerimizde bizi zora sokan durumların ortaya çıkmasına yol açan ve en fazla tekrarlanan iletişim hataları nelerdir?
Aşağıda anlatılan iletişim hatalarını yapmaktan kaçınarak, insanlarla daha düzgün iletişim kurabilir ve kendimizi daha mutlu ve huzurlu hissedebiliriz.
- Anlamaya Çalışmamak: İletişimin sağlıklı olması için karşımızdaki kişiyi anlamaya çalışmalıyız ki iletişim kaliteli olsun. Anlamak, iletişim halinde iken dikkatimizi tamamen karşımızdaki kişiye vermekle mümkündür. Çünkü, iletişim durumunda olan kişiler, anlatmak istediklerini söz ile ifade etmenin dışında jest ve mimiklerle de anlatabilirler. O nedenle tüm dikkatimizi iletişim kurduğumuz kişiye verirsek onu yanlış anlama ihtimalimiz de olmaz.
- Dinlememek: İletişimde yapılan hatalardan biri de karşımızdaki kişinin söylediklerini can kulağı ile dinlememektir. Sağlıklı iletişimde söylenenleri doğru anladığımızı karşımızdaki kişiye hissettirmeliyiz. Çoğu insanın yaptığı bu iletişim hatasında bireyler karşısındaki dinlemeyerek ya telefonla ilgilenirler ya da başka bir şey düşünürler.
Sürekli Konuşmak
İletişimde sürekli bir kişinin konuşması ve diğerlerine hiç konuşma izni vermemesi de çok fazla karşılaşılan bir iletişim hatasıdır. İletişim halinde iken karşımızdaki kişilere de düşüncelerini ifade etmesi için müsaade etmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Ayrıca devamlı konuşmak bizi dinleyen kişilerin dikkatinin dağılmasına sebep olur.
Tabii olarak ortada iletişim diye bir şey de kalmaz.
1-Bağırmak
Normal bir iletişimde sesin ayarı da oldukça önemlidir. Konuşurken karşımızdaki insana bağırmak bir saldırganlık eylemidir. Bağırmak sürekli hale geldiğinde iletişimi engeller ve kırıcı durumlara yol açar. İletişim halinde iken sakinliği koruyarak sesimizi yükseltmeden konuşmak sağlıklı iletişim için kesinlikle aşılması gereken bir davranıştır.
2-Sessiz Kalmak
İletişimde yapılan hatalardan biri de tamamen sessiz kalarak iletişime dahil olmamaktır. İletişimde sürekli konuşmak nasıl doğru değilse, sessiz kalmak da bir o kadar yanlıştır. Eğer anlaşılmak istiyorsak, problemimizin ne olduğunu doğru ifade etmeli ve hislerimizi paylaşmalıyız. Ne istediğimizi net bir şekilde lafı dolandırmadan söylemeliyiz.
Öte yandan, söylemediğimiz her sorun büyüyerek içinden çıkılmaz bir hal alır ki, işte o zaman aynı sorunu çözüme kavuşturmak imkânsız hale gelebilir.
3-Konuyu Saptırmak
İletişim halinde iken yapılan hatalardan biri de asıl konudan kopmaktır. Bu da maalesef doğru iletişime engel olur. İnsanlar haksız duruma düşmemek için asıl konudan saparak dikkati başka yönlere çekmek isterler.
4-Yargılayarak Konuşmak
İletişimde yargılayıcı bir dil kullanmak fazla yapılan hatalardan biridir. Elbette karşımızdaki kişilerin her görüşüne katılmak mecburiyetinde değiliz. Ancak bu, o kişilere saygısızlık yapma ve onları yargılama hakkını bize vermez.
Bize göre mühim olmayan bir konu, karşımızdaki insan için belki de çok önemlidir. O yüzden iletişimde karşımızdaki kişiyi küçümseyici hal ve hareketlerden ve yargılayıcı sözlerden kaçınmalıyız.
5-Suçlayarak Konuşmak
İletişimde karşımızdaki insanı suçlayarak konuşmak, kişinin bizi anlamak yerine kendisini savunmaya geçmesine ve doğal olarak bize mesafe koymasına yol açar. Suçlayıcı dil kullanan kişiler genellikle sorumluluk almak istemeyen kişilerdir ve bu tarz kişilerle iletişime geçmek de oldukça zordur.
6-Varsayımlara Dayalı Konuşmak
Çok sık yapılan iletişim hatalarından biri de başka kişilerin ne düşündüğünü bildiğimize kendimizi inandırmamızdır. Yani karşımızdaki kişilerin zihnini okuduğumuzu düşünürüz. Bu da iletişimin kesilmesine sebep olur. Hiç kimsenin ne düşündüğünü kesin olarak bilemeyiz. Böyle yapmak ön yargılı olmaya neden olacağı için de sağlıklı iletişime engel olur.