Beşikten Yatağa Geçiş? Bebek Beşikten Yatağa Ne Zaman Geçer?
Beşikten Yatağa Geçiş Nasıl Yapılır?
Bebeğiniz günden güne büyüyor. Ve onun bu sürecinde birçok geçiş dönemi ve büyüme atakları ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Çünkü bebeğiniz sadece fiziksel olarak değil ruhsal ve kişisel olarak da her geçen gün büyümekte. Ve bebeğinizin bu her yönden gelişimi ve dönüşümü bazen uzun bir sürecin sonunda gerçekleşebiliyor. Bu duruma ise geçiş dönemi diyebiliriz. Yani bebeğinizin yeni bir olgunluk kazanması durumu da diyebiliriz. Bu geçiş dönemlerinden biri de beşikten yatağa geçiş dönemidir. Bu geçi dönemi tamamen bebeğinizin hazır olup olmadığı durumuna bağlıdır. Bebekler beşikten yatağa geçiş dönemine genel olarak 3 yaş veya sonrasında hazır hissedebilmektedirler.
Tabi bu durum tamamen çocuğunuzun kararına bağlı. Siz onu beşikten yatağa geçme konusunda teşvik ettiğinizde onun isteyip istemediğine bağlı olarak size vermiş olduğu sinyallere göre anlayabilirsiniz. Bu süreçte bebeğinizi kesinlikle zorlamayın. Tamamen akışa bırakın. Küçük küçük teşvikler ile onu cezbedici yöntemler deneyebilirsiniz. Bu yöntemleri gelin devamında detaylıca ele alalım. Beşikten yatağa geçiş nasıl yapılır? noktasında beşikten yatağa geçişi kolaylaştırma ile ilgili ipuçlarından bahsedelim.
Beşikten Yatağa Geçişi Kolaylaştırma
Çocuğunuzun hazır olup olmadığını tespit edin: Çocuğunuzun bu değişime hazır olup olmadığını anlamaya çalışın. Onu baskı altında bırakmadan küçük küçük sorular sorun.
Örneğin; "yeni bir yatağın olsun ister misin? istersen artık daha büyük bir yatağa geçebilirsin" gibi onun nabzını ölçecek sorular yöneltebilirsiniz. Ya da bebeğinizi bir gece beşiğinden ayrı bir yerde yatırmayı deneyin. Eğer uyanıp huzursuzluk yaparsa bu onun beşikten yatağa geçiş konusunda hazır olmadığını gösterir. Tabi ilk yatağa geçtiğinde de bu tepkiyi vermesi muhtemel bir durum ama burada önemli olan verdiği tepkinin büyüklüğü. Kısacası bebeğinizi anlamaya çalışın. Ve onun hazır olup olmadığından emin olmadan beşiğinden ayırmayın.
Her şeyi anında değiştirmeyin: Çocuklar tarafından en küçük bir değişiklik bile çok büyük bir değişimmiş gibi algılanır. Bu yüzden değişimi yavaş yavaş gerçekleştirin. Örneğin; beşiğini hemen kaldırıp yerine yeni yatağı koymak yerine, beşiğin bulunduğu odaya yatağı koyun ve zamanla yeni yatağa alıştırmaya çalışın. Çünkü beşiğin bir anda ortadan kaybolması bebeğinizde ani değişikliğe bağlı olarak travma yaratabilir. Bu yüzden değişimi yavaş yavaş bebeğiniz her küçük değişime alıştıkça yapmanız daha doğru olacaktır.
Yeni yatak takımını birlikte seçin: Eğer imkanınız varsa yatak seçimini birlikte yapabilir veya onun sevdiği bir çizgi karakterin yatak veya yatak örtüsünü kullanabilirsiniz. Böylelikle değişime daha sıcak bakmasını sağlayabilirsiniz.
Yatağında onu cezbedecek oyuncaklara yer verebilirsiniz: En küçük değişimin bile bebekler için çok büyük bir değişimmiş gibi algılandığını söylemiştik. Bu bağlamda bakıldığında yeni yatak bebekler için bozulacak bir ritüelin habercisidir. Bu yüzden bu durum onları huysuz ve stresli hale getirebiliyor. Bu durumu daha alışılması kolay ve eğlenceli bir geçiş dönemi haline getirmek için sevdiği oyuncaklara yeni yatağında yer verebilirsiniz. Bebeğinizi beşikten yatağa geçişi kolaylaştırma açısından bu durum karşısında daha sakin bir geçiş süreci gerçekleştirebilirsiniz.
Yatak Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Yatağa alışma sürecinde mutlaka yatak yanı korkuluğu kullanın. Çocuğunuzu terletmeyecek pamuklu yatak tercih edin.
Ayrıca yatak kalınlığına ve çok sert veya çok yumuşak gibi özelliklere dikkat edin. Bunun için piyasada yer alan çocuk yatakları dışında bir yatak tercih etmeyin. Özellikle tam ortopedik veya sert yataklar bebeklerin omurga gelişimleri için oldukça sakıncalıdır. Bu yüzden ne çok ser ne çok yumuşak bir bebek yatağı tercih edin. Aynı zamanda karyola seçiminde sivri veya bebeğiniz uyurken ona zarar vereceğini düşündüğünüz bir yapıda olmadığına da dikkat etmelisiniz.
Bu geçiş süreci her bebek için oldukça alışılması zaman alan bir süreçtir. Bu yüzden her zaman onlara karşı anlayışlı ve sevecen tavırlar ile yaklaşmaya çalışın.