Öğrenme Psikolojisi Nedir? Öğrenme Psikolojisi Konuları?
Kişinin Öğrenme Aşamasında Bilinçli ve Bilinç Dışı Davranışları: Öğrenmek kişinin davranış potansiyelinde yaşantısı sonucunda ortaya çıkmış olan kalıcı sürekliliklere verilen bir addır. Kişinin doğuştan gelen içgüdüsel tepkileri, refleksleri, uyku hâli durumu vb. davranışlarına belirli etki altında olarak kabul gördüğünden dolayı bu durumlar davranış açısından kabul görülmez ancak davranış kişinin bilinçli şekilde tepkiler vermesiyle kabul görür.
Kişi uyku halindeyken bir şeyler öğrenerek güne başlamaz ancak konuyla bağlantılı olarak bilinçli şekilde izleme, okuma, uygulama gibi davranışlar sayesinde öğrenebilir.
Performans ve Öğrenme arasındaki ilişki
Davranış potansiyelindeki öğrenme kavramı, hipotetik olarak kişinin neler yapabileceğine karar veren bir sonuçtur. Performans kavramı ise güdülenme ile alakalı bir olgudur nitekim değişkenlikler nedeniyle kişinin performansının potansiyelinin altında kalmasına neden olabilir. Öğrenme ve güdülenme kavramlarını her ne kadar birbirinden ayırmakta güçlük çeksek bile bir şekilde iç içe girmiş kavramlar olarak hayatımıza ve psikolojinize olan etkilerini sürdürmektedirler. Her canlının doğası gibi insanlarda hayatları boyunca çevrelerine uyum sağlamaya çalışırlar bu nedenle davranışların temelinde uyum çabası yatmaktadır.
Davranış bilimlerinin önemli kavramlarından olan bireysel farklar, çevresel faktörler ve kalıtım ile ilişkilidir. Dolayısıyla insanın davranışı evrensel bir nitelik taşır ve bu neden ile yasalar, ilkeler ve kanunlar sayesinde bile açıklanamaz
Davranış Yaklaşımları:
- Davranışçı öğrenme sayesinde gözlemlenen davranışlar üzerine tanımlanır.
- Sosyal öğrenme ile kişilerin gruplar arası etkileşimleri içerisinde öğrenimini inceler.
- Bilişsel öğrenme ile nörolojik süreçleri ele alır.
Öğrenme Aşamasında Bilgiyi İşleme
Kişiye çevreden gelen uyarıcılar sayesinde algılanma sonucu belirli verilere dönüşerek beynimiz bilgiye tepki verir ve bu bilgi daha sonra kullanılmak amacıyla depolanır. Bu uyarıcılar ilk olarak kişinin duyu organları ile temas etmektedir. Daha sonrasında sinirlere ulaşır ve beyine mesajı ulaştırarak amacına varır.
Duyusal kanıt olarak nitelenen bu süre dört saniye içerisinde gerçekleşmektedir.
Duyusal Kayıt
Öğrenme aşamasında yaşamsal faaliyetler kadar önemlidir. Duyusal kayıt sayesinde cümleler kurup dinlerken anlayabiliyoruz. Bu bilgiler kısa süreli belleğe gönderilir. Örnek vermek gerekirse bir telefon numarasını tekrarlarken unutmamak için kayıt etmeye çalışırız.