4 Yıllık Üniversite Kazanmak İçin Ne Yapmalıyım? Üniversite Kazanmak?
4 Yıllık Üniversite Kazanmak İçin Ne Yapmalıyım?
Her yıl yapılan ve binlerce adayın girdiği üniversite sınavlarında başarılı olup üniversite okumak isteyen adaylar sınavlar hakkında birçok araştırma yapmaktadır. En çok merak edilenler arasında 4 yıllık üniversite kazanmak için ne yapmalıyım sorusu vardır.
Üniversite sınavına girdiğinizde yerleşmek istediğiniz bölüme ve puan türüne göre belirli testleri çözmeniz beklenir. Bu yazımızda 4 yıllık lisans bölümleri tercih etmek isteyenler için ayrıntılı şekilde sınav süreci hakkında bilgilere yer vereceğiz.
4 Yıllık Üniversite Kazanmak İçin Hangi Sınavlara Girilir?
Üniversite sınavları YKS adı altında üç oturumdan oluşmaktadır. Temel Yeterlilik Testi(TYT) olan birinci oturumda 120 soru vardır. TYT'de 40 Türkçe, 40 Temel Matematik, 20 Fen Bilimleri, 20 Sosyal Bilimler sorusunu çözmeniz istenir.
Alan Yeterlilik Testi(AYT) olan ikinci oturumda 4 test bulunur. AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinden 40 soru, Sosyal Bilimler-2 testinden 40 soru, Matematik testinden 40 soru, Fen Bilimleri Testinden 40 soru olmak üzere toplam 160 soru bulunur.
Yabancı Dil Testi olan YDT, YKS’nin üçüncü oturumudur. Dil bölümü tercih etmek istiyorsanız oldukça önemli olan bu sınava girmek için önce TYT’ye girmek zorundasınız. YDT’de bulunan 80 soru için tanınan süre 120 dakika olacaktır.
4 yıllık üniversite kazanmak için ne yapmalıyım diye merak ediyorsanız öncelikle gireceğiniz oturumları ve çözeceğiniz testleri bilmelisiniz. 4 yıllık lisans bölümlerinden birine yerleşmek istiyorsanız önce mutlaka TYT sınavına girmek zorundasınız. Daha sonra sınava katkısı %60 olan AYT veya YDT sınavında başarı sağlamalısınız.
Sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türlerinden biri ile tercih yapabilmeniz için AYT’de ilgili puan türlerine yönelik testleri çözmeniz beklenir. Sözel puan türünden 4 yıllık üniversite kazanmak istiyorsanız AYT'de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 testini, sayısal puan türünden yerleşmek istiyorsanız Matematik ve Fen Bilimleri testini, eşit ağırlıktan tercih yapmak istiyorsanız Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 ve Matematik testini çözmelisiniz. AYT’de bulunan 4 testi de çözdüğünüzde sayısal, sözel ve eşit ağırlık olmak üzere 3 yerleştirme puanınız da hesaplanır. TYT ve AYT sonrasında hesaplanan yerleştirme puanlarınız arasında hangi puan türünde daha başarılı olduysanız bu sonuca göre tercih yapabilirsiniz.
Yabancı Dil Testi(YDT) ise 4 yıllık lisans dil bölümü okumak istediğinizde girmekle yükümlü olduğunuz sınavdır. TYT ve YDT sonrasında hesaplanan yerleştirme puanınız dil bölümlerini tercih ederken kullanacağınız puan türünüzdür.
4 Yıllık Üniversite Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?
4 yıllık üniversite kazanmak için kaç net yapılması gerektiği konusu da sınava girecek adaylar tarafından merak ediliyor. 2022 YKS’ye kadar buna belirli bir yanıt vardı. TYT ve AYT’de 150 ve 180 barajlarının aşılması ile 4 yıllık lisans bölümlere tercih yapmaya hak kazanılıyordu. Bu da TYT'de 15 net, AYT’de 32 net yapmak anlamına geliyordu.
Fakat artık bu yıldan itibaren geçerli olacak baraj puanının kaldırılması ile sınavda net engeline takılmadan istediğiniz bölümleri tercih listenize alabileceksiniz. Tabi ki bu baraj uygulaması kalktı diye istediğiniz lisans bölümlerine gidebileceğiniz anlamı taşımıyor. Sınava girmeden önce istediğiniz üniversite ve bölümü belirlemiş olarak sınava girmeniz ve sınav sonucundaki sıralamanıza göre gerçekçi tercihler yapmanız gerekiyor. Sıralamanız hangi bölümler için yeterliyse o bölümlere yerleşebileceksiniz.
4 Yıllık Üniversite Kazanmak İçin Nasıl Çalışılır?
4 yıllık üniversite kazanmak için ne yapmalıyım diyorsanız tabi ki aylar öncesinden sistemli ve planlı bir çalışma alışkanlığı edinerek işe başlamalısınız.
Öncelikle kendi seviyenizi belirleyerek seviyenize uygun farklı kaynaklardan edinin. Kendinize bir çalışma planı oluşturun. Sık sık konu tekrarı yapmanız ve bolca farklı tarzda sorular çözmeniz öğrendiklerinizi kalıcı hale getirir. Okuyarak, özet çıkararak, video anlatım dinleyerek gibi çalışma stillerinden kendinize uygun olanı belirleyerek bu doğrultuda ilerleyin. İlk olarak TYT konularını bitirip daha sonra AYT konularına başlayın. Sınava 2 ay kala tüm konularınızı bitirip yalnızca deneme ve soru çözümüne odaklanmalısınız.