Davranış Bozukluğu Çeşitleri? Davranış Bozukluğu Belirtileri?
Davranış Bozukluğu Çeşitleri
Davranış bozukluğu, kişilerin toplumsal düzene aykırı bir şekilde düzenli olarak devam eden davranış saldırılarıdır. Davranış bozukluğu bulunan kişilerin günlük hayatlarında her alanda çeşitli problemler oluşmaktadır. Bu kişiler, kısa sürede sinirlendiği gibi en sık ergenlerde ve çocuklarda görülmektedir.
Buna ek olarak, davranış bozuklukları son 20 yılda oldukça artmıştır. Özellikle, insanların yoğun bir şekilde yaşamış olduğu yerlerde çok daha yüksek oranda davranış bozuklukları ile karşılaşılmaktadır. Ek olarak, en çok erkeklerde görülmektedir. Davranış bozukluklarının çeşitleri bulunmaktadır. Davranış bozukluklarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Sınırda kişilik bozukluğu: Sınırda kişilik bozukluğunun bir diğer ismi ise borderline olarak bilinmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler, günlük olarak neşeli ve hüzünlü hissedebilmektedir. Sürekli değişen bir ruh haline sahiptir. Bu ruh hali değişiklikleri sebepsiz bir şekilde gerçekleşmektedir.
- Narsist kişilik bozukluğu: Narsist kişilik bozukluğu hastalarında, hastalar kendilerini diğer insanlardan daha önemli görmektedir. Bu gibi durumlarda hastalar, devamlı olarak insanları eleştirerek yetersiz hissettirir.
- Şİzoid: Şizoid hastalığına sahip olan kişilerin zihninde tamamen dünyadan kopuk bir durum bulunmaktadır. Var olmayan sesler, kişiler görerek bu kişilerle iletişime kurduğunu düşünebilir. Hastalığın evreleri vardır.
- Paranoid kişilik bozukluğu: Paranoid kişilik bozukluğunda, hastalar sürekli endişe halindedir. Örnek verecek olursak, sürekli birinin onu izlediğini düşünebilir.
- Çekingen kişilik bozukluğu: Çekingen kişilik bozukluğunda kişiler ekstra utangaç bir durumdadır.
Davranış Bozukluğu Tedavisi
Davranış bozukluğu tedavilerinde iki farklı tedavi uygulanmaktadır.
Bu tedavileri şu şekilde açıklayabiliriz;
- İlaç tedavisi: İlaç tedavisi, daha ağır hastalarda kullanılabilir. Ek olarak, duygusal zayıflık yaşayan kişilerde kullanılır. İlaç tedavisi ile birlikte terapiler de uygulanabilir.
- Terapi tedavisi: Terapiler çeşitlidir. Hastaların duygu durumuna inilir. Genel olarak, hastalıkların ilk aşamalarında tercih edilir.
Davranış Bozukluğu Belirtileri
Davranış bozukluğu bulunan hastalarda çeşitli belirtiler gözlemlenir. Belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Saldırganlık
- Şiddete eğilim
- Acımasızlık
- Hırsızlık
- Cinsel zorlama
- Eşya zararı
- Dolandırıcılık
- Yalancılık
- Umursamazlık