Psikiyatrist ve Psikolog Arasındaki Fark Nedir? Psikiyatri Psikolog Farkı?
Psikiyatrist ve Psikolog Arasındaki Fark Nedir?
Uzun yıllardan bu yana psikiyatrist ve psikolog meslekleri birbiri ile karıştırılmaktadır. Psikiyatrist ve psikolog meslek gruplarında hem eğitim yılı, fakültesi farklı olmakla birlikte her iki meslek grubunun da farklı görev ve sorumlulukları bulunmaktadır.
Her iki mesleğinde aynı olduğunu düşünenler olsa da ikisi de farklı görev ve sorumluluk kapsamında hizmet veren mesleklerdir. Psikolog ve psikiyatrist meslekleri arasında birçok fark bulunmaktadır. Farkları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Psikiyatristler, öncelikle tıp eğitimi alıp daha sonrasında psikiyatri alanında da ekstra eğitim alan meslek grubudur. Psikologlar ise sosyal bilimler fakültesinde 4 yıllık lisans eğitimi gerektiren bir meslek grubudur.
- Psikiyatristler, tıp eğitimi almaları sebebi ile ilaçla tedavi uygulama haklarına sahiplerdir. Bu sebeple, reçete yazma haklarına sahiptir. Ancak, psikolog meslek gruplarında ilaç yazma gibi bir hak bulunmaz.
- Psikologlar, tedavi yöntemi olarak psikoterapi yöntemlerini uygulamaktadır. Psikiyatristler ise hem ilaçla hem de terapi tekniklerini uygulayarak tedavi gerçekleştiren bir meslek grubudur.
Psikolog Kimdir?
Psikolog meslek grupları, genel olarak sosyal bilimler fakülteleri içerisinde yer alan psikoloji bölümünü tamamlayan kişilerdir. Lisans eğitimi aldıktan sonra kliniklerde veya çeşitli hastanelerde işe başlayabilirler.
Ek olarak, lisans eğitimi aldıktan sonra 2 yıllık bir yüksek lisans ile klinik psikolog olma imkanları da bulunmaktadır. Psikolog görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kişilerin ruh ve sinir hastalıklarının tanısını koyma
- Hastaları çeşitli terapi yöntemleri ile tedavi etme
- Hasta yakınlarına bilgi vermek
- İlaçla tedavi edilmesi gereken durumlarda psikiyatriye yönlendirmek
Psikiyatrist Kimdir?
Psikiyatrist, tıp fakültesini tamamladıktan sonra psikiyatri alanında doktora eğimi almış olan kişilerdir.
Toplam 10 yıl eğitim alan bu kişiler, ruh ve sinir hastalıklarını tanısında ve tedavisinde hizmet gerçekleştirmektedirler. Hem terapi hem de ilaç tedavisi kullanarak hastalıkları ortadan kaldırabilir. Psikiyatristlerin görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Hastaların şikayetini dinledikten sonra tanı koymak
- Hastaların durumuna göre terapi veya ilaçla tedavi etmek
- Hasta yakınlarına bilgi vermek