Et Pişince Neden Pembe Olur? Pişmiş Et Neden Kırmızı Olur?

Et pişince neden pembe olur et nasıl pişirilir eti pişince neden sertleşir nasıl güzel et pişirebilirim?

Et Pişince Neden Pembe Olur? Pişmiş Et Neden Kırmızı Olur?

Et Pişince Neden Pembe Olur

Çoğumuz etin kandan dolayı kırmızı renkte olduğunu, ortası pembe olan etlerin de pişirme esnasında kanın sıcakla temasından dolayı pembe rengi aldığını düşünüyoruz. İşin aslı böyle değil. Tüm memeli ve omurgalı hayvanların kaslarında Miyoglobin denilen bir protein var.

Bu protein oksijen ve demir bağlayıcı özelliğe sahiptir. Et sıcağa maruz kaldığında Miyoglobin oksidasyona uğrar ve rengi açılmaya başlar. Önce pembe, sonra sarı en son olarak da kahverengi halini alır.

Et Pişince Ne Kadar Fire Verir

Bir porsiyon eti pişirdiğinizde, kırmızı ya da beyaz et olabilir, %25-30 oranında ağırlık kaybeder eğer uygun pişirme yöntemleri ile pişiriyorsanız. Eğer eti harlı ateşte kuruyana olana kadar pişirirseniz bu kayıp oranı daha da artacaktır.

Et Pişince Protein

Et pişince, protein değerinde dikkate değer bir kayıp yaşanmaz. Pişirme sırasında en çok değer kaybedenler vitaminlerdir.

Et Pişince Neden Sertleşir

Etin pişince sert olmasının nedenin, ilk başta içindeki suyun buharlaşması sonucu ya da yanlış pişirme yöntemi sonucu olduğu düşünülür.

Aslında eti sertleştiren içindeki Laktik Asittir. Etin marine edilmesinin en önemli nedeni de Laktik Asitin, bu dinlendirme sırasında kaslardan ayrılmasını sağlamaktır. Etinizi ne kadar dinlendirirseniz o kadar yumuşak olacaktır.

Et Pişince Neden Küçülür

İçindeki suyu saldıkça ve buharlaştıkça pişirdiğiniz et küçülecektir.

Et Pişince Ağırlığı Ne Kadar Azalır

100 gramlık çiğ et pişiriyorsanız, tabi ki uygun pişirme usulleriyle, etiniz kendi ağırlığının yaklaşık %30’unu kaybedecektir. Yani 100 gram olarak aldığınız eti pişirip tabağınıza koyduğunuzda 70 gram olarak yiyeceksiniz. Özellikle besin değeri ve kalori hesabını için, etin piştikten sonraki gramajı ile hesaplama yaparsanız daha doğru sonuçlar alabilirsiniz.

Et Pişince Neden Siyah Olur

Eğer etinizin pişmiş hali siyah renge döndüyse, uzman olmaya gerek yok bu etinizi yakmış olduğunuzu gösterir. Kesinlikle yanmış et yememelisiniz. Verdiğiniz paraya acıdığınız için ‘o kadar da kötü değil’ diyerek yememelisiniz. Çünkü yanmış karbon içerdiği için yanık etler kanseri tetikleyici etki yapacaktır vücudunuzda. Kanser tedavisi için de ete ödediğiniz paradan çok daha fazla ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz.

Çiğ etiniz siyaha dönmeye başladı ise de Miyoglobinin kas içinde tuttuğu demir zaman içinde oksitlenmiştir ve artık Miyoglobin kas içinde oksijen tutamaz hale gelmiştir. Oksijensiz kalan etiniz de giderek kararmaya başlar yani etiniz bozulmuş demektir.

Et Pişince Bakteriler Ölür Mü

Sağlığımız açısından kesinlikle çiğ et tüketilmemesi gerekiyor. Çiğ etin içinde çeşitli hastalıklara neden olan bakteriler bulunuyor. Bu bakterileri yok etmenin tek yolu ister kırmızı et olsun ister beyaz et, eti pişirmektir.

Çoğunlukla Müslüman inancının benimsendiği bir ülkede yaşadığımız için domuz etini çoğumuz hayatımızda hiç görmemişizdir bile. Domuz etinde o kadar çok parazit vardır ki çok çok iyi pişirilmeden yenmemesi gerekir.

Et Pişince Neden Kırmızı Olur

Kırmızı ette bulunan Miyoglobin demir ve oksijeni bağlar. Ne kadar hava ile temas ederse etin rengi o kadar kırmızı olur. Sanılanın aksine taze et kırmızı değil mora yakın bir renktedir. İşlemler süresinde oksijene maruz kaldıkça yani zaman geçtikçe tüketicinin tercih ettiği parlak kırmızı renge döner. Pişirme sırasında da oksidasyona uğradığı için önce canlı kırmızı sonra pembe sonra sarı en son olarak kahverengi halini alır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar