Makine Mühendisi Olmak İçin Hangi Liseye Gitmek Gerekir?

Makine Mühendisi Olmak İçin Hangi Liseye Gitmek Gerekir başlangıç ta nasıl bir egitim alarak devam etmeniz gerekir makine mühendisi olmak zor mu ve olmak için hangi okullara gitmek gerekir?

Makine Mühendisi Olmak İçin Hangi Liseye Gitmek Gerekir?

İlk bakışta makine mühendisi olmak için Meslek Lisesine gitmeniz gerekiyor gibi bir his uyansa da Fen ya da Anadolu Liselerine gitmek avantajınıza olacaktır.

Meslek liselerinde uygulamaya ağırlık verildiği için matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi mühendisliğin olmazsa olmazı dersleri müfredat programlarında fazla yer bulamıyorlar.

Makine Mühendisi Olmak İçin Kaç Puan Gerekir

Makine Mühendisliğine yerleşmek için gereken taban puanlar üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebiliyor. Aşağıdaki örneklere göz atabilirsiniz puan farklarını görmek için.

  1. Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği taban puanı 499,9.
  2. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği taban puanı 464,8.
  3. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği taban puanı 440,4.
  4. Gazi Üniversitesi Makine Mühendisliği taban puanı 395,2.
  5. Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği taban puanı 333,5.
  6. Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği taban puanı 274,3.
  7. Tarsus Üniversitesi Makine Mühendisliği taban puanı 248,4.
  8. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Makine Mühendisliği taban puanı 247,9.

Makine Mühendisi Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir

Makine mühendisi olmak için aranan ilk şart matematiğinizin iyi olmasıdır. Bunun yanında fizik, kimya ve biyoloji derslerinde de bir o kadar başarılı olmanız gerekir. Zaten bu 4 derste iyi değilseniz lisede sayısal bölümde uzun süre hayatta kalamazsınız ki makine mühendisi olmak için mezun olmanız gereken bölüm budur.

Makine Mühendisi Olmak İçin Ne Yapılmalı

Makine mühendisi olmak için lise 10. Sınıfta doğru tercihi yapmalı ve sayısal bölümü seçmelisiniz. Eğer başka bir bölümü seçtiyseniz 10. Sınıfın sonunda okul idaresine vereceğiniz dilekçe ile bölüm değişikliği yapabilirisiniz.

Tabi bunu yaparken 10.sınıfta sayısal bölümde işlenen ama sizin görmediğiniz konular olduğunu ve bu aradaki farkı kısa zamanda kapatmanız gerektiğini göz önünde bulundurursanız faydanıza olur.

Makine Mühendisi Olmak İçin Gereken Özellikler

Bir şeyler tasarlamayı seviyor, aletlerinin mekaniğini merak edip çalışma dinamiklerini öğrenmeye çabalıyorsanız, hayal gücünüz yüksekse ve bunu kağıda da dökebiliyorsanız makine mühendisi olmak için gereken özelliklerin çoğu sizde toplanmış demektir. Monoton bir bakış açınız, gri bir hayal dünyanız varsa ve detaylara hiç dikkat etmiyorsanız makine mühendisliği yaparak başarılı bir kariyer planı gerçekleştireceğiniz söylenemez.

Diğer yandan muhteşem fikirleriniz varsa ama bunları sadece kendinize saklamak istiyor, paylaşmak istemiyorsanız ya da tasarılarınızı dile getirmeye yetecek cesareti kendinizde bulamıyorsanız da başarı size epey uzak mesafede olabilir. Organize etme, yönetme, kontrol etme gibi yeteneklere de sahip olmalısınız. Hatta kontrol etme konusunda kendinizi yeteri kadar geliştirirseniz Yapı Denetim Kuruluşlarında yer bulabilirsiniz.

Makine Mühendisliği Olmak İçin

Lisede sayısal bölümü seçmiş, matematik, kimya, fizik ve biyolojiden yeteri kadar soru çözüp gereken puanı almışsanız artık üniversitede makine mühendisliği bölümünü okuyabilirsiniz demektir. Mezun olduktan sonra çok çeşitli kollarda işe başlayabilirsiniz. Özellikle otomotiv sektöründe, sanayi tesislerinde, enerji sektöründe, fabrikalarda ve daha birçok yerlerde çalışma hayatına atılabilirsiniz. İsterseniz KPSS’ ye girip devlet memuru da olabilirsiniz. Hangi sektörde çalışırsanız çalışın alanınızla ilgili birtakım yeterlilik sertifikaları da almanız gerekiyor.

İyi Bir Makine Mühendisi Olmak İçin

Matematikte iyi olmanızdan çok zengin bir hayal gücünüze sahip olmanız ve bu hayal gücünü korumanız sizi makine mühendisliğinde başarıya götüren en önemli özelliğiniz olacaktır.

Çoğu makine daha demirle ya da diğer malzemelerle inşa edilmeden, ortaya çıkarılmadan önce mucidinin zihninde can bulur çünkü. Bir cihaz arıza verdiğinde ya da bozulduğunda, mühendisin zihninde o cihazın içindeki tüm devreleri canlanmalı, olası çözümler ve müdahaleler hayalinde olup bitmelidir. Kısaca bir cihaza baktığınızda, bir arabaya ya da jeneratöre, sadece demir yığını olarak görüyor, dinamiği hakkında en ufak bir şey bile zihninizde hiçbir şey uyandırmıyorsa uzun vadede pek de iyi bir makine mühendisi olamayacağınızın belirtisi olabilir. Bir de güncel kalmaya çalışmalısınız. Autocad gibi uygulamaları etkin olarak kullanabilmek de sizi başarıya götürecektir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar