25 Kilo Undan Kaç Ekmek Çıkar? 50 Kilo Undan Kaç Yufka Çıkar?
25 KİLO UNDAN KAÇ TANE YUFKA ÇIKAR
Yufkacılar Odası’nın belirlediği standartlara göre; yufka en fazla 1 mm kalınlığındadır ve eni 40-70 cm arasındadır. Yufka ister börek için açılmış olsun ister tatlılar için açılmış olsun genel geçer ölçüler bunlardır. Evlerimizdeki küçük fırın tepsileri için 40 cm civarı yufkaları kullanıyoruz.
70 cm civarı yufkaları set ve ankastre fırın tepsilerimizde kullanıyoruz. Böreklik yufka ve baklavalık yufka hamurlarının içerikleri birkaç malzeme ile birbirinden ayrılıyor. Böreklik yufka hamuru sadece un, su ve tuzdan oluşuyor. Baklava yufkasının hamurunda ek olarak süt, yumurta, yağ ve şeker kullanılıyor. Evde yapılan ortalama bir böreklik yufka hamuru tarifi şu malzemelerden oluşur; 5 su bardağı un, 2 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı tuz. Bu tariften 11 adet 40-50 cm çapında açılmış yufka elde edebiliriz. Pratik bir hesap yaparsak; 1 su bardağı yaklaşık 140 gr’dır.
Buna göre 5 su bardağı un toplam 700 gr eder. 700 gr undan 11 adet yufka elde ediyorsak, 1 kg undan yaklaşık 15-16 adet yufka, 25 kg undan da yaklaşık 375-390 adet yufka elde ederiz.
HAZIR YUFKALAR
Hemen hemen her markette 800 gr ile 1 kg’ lık olarak paketlenmiş hazır yufkalar bulabiliyoruz. 1 kg yufkanın maliyeti yaklaşık 23,50 TL’ dir. 40-50 TL arası fiyatlardan satılıyor 1 kg’lık hazır yufkalar. Raf ömürleri genellikle 1 hafta ya da 10 gün arasında oluyor. Özellikle marketten satın aldıktan sonra yufkaları hemen havalandırmanız gerekiyor. Havalandırmanız bozulma süresini uzatacaktır.
Eğer şanslıysanız oturduğunuz yere yakın bir yufkacı dükkanı vardır. Eğer o kadar şanslı değilseniz yufkayı kendi kendinize açmanız için biraz bilgi toplamak işinize yarayabilir.
YUFKA YAPIMI İÇİN PÜF NOKTALAR
Bazı ustalar ve ev hanımı ustalar hamurun daha kolay açılması için sirke de ekliyorlar. Bu yöntem işe yarasa da ölçüyü kaçırırsanız yaptığınız börek ya da baklava ekşimsi bir tat verecektir. Eğer acemi bir hamur açıcısıysanız bu ölçüyü mutlaka tariflerden tutturmaya çalışın. Yıllarca hamur ile hem geleneksel hem deneysel tatlar yakalamış profesyoneller zaten kendi tariflerini oluşturmuş oluyorlar zaman içinde.
Yufka işinde henüz acemiyseniz hevesinizi kaybetmeyin. Siz de kendi tariflerini yaratan bir usta olabilirisiniz. Bazen yer değiştirmeler de yapıyor bu ustalar. Baklavalık yufka daha abuk pişip çıtır çıtır olduğu için çoğu kişi böreği tel tel ayrılsın diye baklavalık yufka kullanıyor. Eğer kat kat, gereğinden çok çıtır çıtır bir börek yiyorsanız baklavalık yufkadan yapılmış olabilir.
YUFKA AÇMA YÖNTEMLERİ
Türkiye’nin neresinde olursanız olun ister baklavalık yufka ister böreklik yufka açılacak olsun muhakkak nişasta kullanılır. Herhangi bir nişastayı seçebilirsiniz. Ama çok fazla nişasta kullanılırsa hamurda kuruluk olacaktır. Bu yüzden nişastayı azar azar eklemekte fayda var. Ayrıca hamur bezelerinin üstü mutlaka nemli bir bezle örtülmelidir. Ya da çok hafif ayçiçek ya da zeytin yağı ile bezelerin üst kısımları yağlanabilir.
Diz üstüne yerleştiren hamur açma tahtalarını kullanmak belinizi ağrıtıyorsa mutfak tezgahınızın üstünde de rahatlıkla yufkalarınızı açabilirsiniz. Yufka açarken merdane kullanmak inanın ki hiç işinize yaramayacak, sadece zaman kaybınız olacak. Yufka sadece oklava ile açılır hem de ince oklava ile. Gözleme yapmak için kullanılan oklava daha kalındır. Özellikle baklavalık yufka için kullanılan oklava en incesidir. Hamurun kalınlığı arttıkça oklavanın kalınlığı da doğru orantıda artar.
Bir de baklavalık yufka açarken biraz zaman kazanmak istiyorsanız ve oklavanızda o kadar ince değilse, bezeleri eni bir karıştan daha geniş olacak şekilde açın. Üstüne biraz bolca nişasta serptikten sonra tekrar bu şekilde bir hamur daha açın ve açtığınız bir önceki yufkanın üstüne koyun. 5-6 kadar yufkayı üst üste koyduktan sonra hepsini oklavaya sarın ve açmaya başlayın. Aralarında nişasta olduğu için yufkalarınız birbirine yapışmayacak ve aynı sürede birden fazla yufka açmış olacaksınız.